Adalbert van Praag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prag Adalbert von Prag Schädelreliquie.jpg
Sanctus Adalbertus.jpg
Adalbert op het Wenceslausplein te Praag
H. Adalbert (Vojtech) en zijn broer Gaudentius (Radim) monument in Libice (Tsjechië)

Adalbert (Tsjechisch: Vojtěch, Pools: Wojciech; Libice nad Cidlinou (Bohemen), c. 956 - nabij Gdańsk (Pommeren), 23 april 997) was een 10e-eeuwse bisschop uit Praag die martelaar werd in zijn inspanningen om Baltische Pruisen te bekeren. Hij werd later tot patroonheilige van Bohemen benoemd in Polen, Hongarije, en Pruisen.

Hij was geboren in een edele familie Slavníkovci in Libice nad Cidlinou, Bohemen rond het jaar 956. Hij studeerde tien jaar in Maagdenburg onder de heilige Adalbert van Maagdenburg. Toen Adalbert stierf, nam Vojtěch de naam Adalbert over. De pausen stuurden hem meerdere keren naar Bohemen. Adalbert doopte Géza van Hongarije en zijn zoon Stefanus, en hij zette zich ook in om de Polen te bekeren.

Adalbert werd bisschop van Praag. Zijn afkeuren van polygamie, nog sterk aanwezig bij de plaatselijke edelen, alsook de deelname van formeel christenen aan de heersende praktijk van slavenhandel, vielen niet echt in gewillige oren. Hij ontkwam uit Praag, ondanks de vraag van de Paus om als bisschop terug te keren.

Adalbert van Praag had reeds in 977 het idee gehad om missionaris in Pruisen te worden. Nadat hij bekeringswerk in Hongarije had gedaan, werd hij door de Paus naar de Pruisen gestuurd om daar bekeringswerk te verrichten. Bolesław I, hertog van Polen, stuurde militairen met Adalbert mee. De bisschop en zijn aanhangers traden Pruisisch grondgebied dicht bij Danzig in en trokken zo langs de kust van de Oostzee.

Het was een standaardprocedure van christelijke missionarissen om 'heilige' eikenbomen (zie Iconoclasme) om te hakken zoals ze al op veel andere plaatsen hadden gedaan, met inbegrip van Saksen. Omdat de bomen als woonplaats voor geesten, die werden gevreesd, aanbeden werden, deed men dit om de niet-christenen te tonen dat de God der christenen machtiger was dan hun geesten.

Toen hij en zijn helpers geen gehoor gaven aan dreigende waarschuwingen om van de heilige eikenbomen af te blijven, werd Adalbert gedood in april 997 aan de kust van de Oostzee tussen de rivier Nogat en Fischhausen in Samland. Er wordt beweerd dat zijn lichaam voor een tegengewicht aan goud door Bolesław I van Polen teruggekocht werd.

Een paar jaar later werd Adalbert heilig verklaard.

Externe links[bewerken]