State Bank of India

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
State Bank of India
Logo
Kantoor in Mumbai
Oprichting 1 juli 1955
Sleutelfiguren Pratip Chaudhuri
Land Vlag van Sri Lanka Sri Lanka
Hoofdkantoor Mumbai
Producten Financiële producten
Investeringsbank
Hypotheek
Pensioenen
Sector Bank
Winst/jaar Gestegen $2.668 miljard (2010)[1]
Website Statebankofindia.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

State Bank of India (SBI) is de grootste bank van India. De bank heeft haar hoofdkwartier in Mumbai en is een staatsbedrijf.

De SBI levert een groot aantal bankproducten via verschillende takken in India en daarbuiten. De State Bank Group is met 16000 filialen binnen India en 130 daarbuiten het grootste banknetwerk van India, en een van de grootste financiële instellingen ter wereld. Het is tevens de enige bank die voorkwam (in 2010) in de top 10 van grootste merken van India.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige bank werd opgericht op 1 juli 1955, toen de Indische overheid de bank nationaliseerde. Maar de oorsprong van de bank is terug te voeren naar Brits-Indië. Daarmee is het de oudste commerciële bank op het Indisch Subcontinent.

De wortels van de State Bank of India gaan terug naar het eerste decennium van de 19e eeuw, toen de Bank of Calcutta werd opgericht. Deze werd later hernoemd naar Bank of Bengal. Dit was een van drie banken die later werden samengevoegd tot een naamloze vennootschap. De andere twee waren de Bank of Bombay en Bank of Madras. In 1861 kregen deze drie banken het alleenrecht om papiergeld uit te geven. Op 27 januari 1921 fuseerden de banken en werden gereorganiseerd tot de Imperial Bank of India.

In 1955 werd de bank staatseigendom en werd de naam veranderd naar State Bank of India. Op 13 september 2008 fuseerde de State Bank of Saurashtra met de State Bank of India.

Internationaal[bewerken | brontekst bewerken]

Vestiging in Israël van de State Bank of India

Per 31 december 2009 heeft de State Bank of India 151 overzeese kantoren, verspreid over 32 landen. Vestigingen van de bank zitten onder andere in Colombo, Dhaka, Frankfurt am Main, Hongkong, Teheran, Johannesburg, Londen, Los Angeles, Muscat, New York, Osaka, Sydney en Tokio.

In 1982 richtte de bank een vestiging op in Californië: State Bank of India (California). Deze tak groeide later door naar 10 filialen, waarvan een in Washington.

SBI bezit 55% van de NepalSBIBank, 60% van de Commercial Bank of India in Moskou en 76% van de PT Bank Indo Monex in Indonesië.

Gerelateerde banken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]