Station Cerbère

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Station Cerbère
View of Cerbere.jpg
Plaats Cerbère
Opening 1878
Eigendom RFF / SNCF
Vervoerder SNCF
Coördinaten 42° 27' NB, 3° 10' OL
Station Cerbère
Station Cerbère
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Frankrijk

Station Cerbère is een spoorwegstation in de Franse gemeente Cerbère, en het laatste Franse station op de lijn Montpellier - Barcelona.

Doordat Frankrijk en Spanje verschillende spoorwijdten hebben, moeten reizigers hier of in station Portbou (Spanje) overstappen. Omdat de dienstregelingen aan beide kanten niet op elkaar afgestemd zijn, kan dit veel vertraging opleveren. Vroeger was deze grensovergang ook een knelpunt in het internationale goederenverkeer: goederen moesten eveneens aan één van beide kanten van de grens van trein wisselen. Met het openen van de directe spoorverbinding in 2013 Perpignan - Barcelona met continentale spoorwijdte voor goederen is hier een einde aan gekomen.

Reizigersvervoer op lange afstand rijdt ook sinds 2013 niet meer door Cerbère en Portbou, maar rijdt door de Perthustunnel nabij La Jonquera iets westelijker door de Pyreneeën. Een rechtstreekse hogesnelheidstreinverbinding rijdt sindsdien tussen Parijs en Barcelona. Daarvoor reed eerder al een Franse TGV tot Station Figueres-Vilafant waar overgestapt kon worden op een directe trein naar Barcelona. Reizigers die voor deze verbinding kozen hoefden al eerder niet meer over te stappen in Portbou of Cerbère.