Station Chorleywood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Chorleywood
Station Chorleywood
Algemeen
Beheerd door London Underground
Vroegere namen
Naam tot
Chorley Wood 1915
Chorley Wood & Chenies 1934
Chorley Wood 1964
Spoorwegen
Stationscode CLW
Treinvervoer
Periode In-/uitstappers
2008 - 2009
2021 - 2022
2022 - 2023
0,340 miljoen *
0,336 miljoen *
0,455 miljoen *
* Jaarlijks gebruik op basis van kaartverkoop in het vermelde jaar op Chorleywood volgens Office of Rail Regulation.
Website Vertrektijden
Faciliteiten en plattegrond
Underground
Zone 7
Undergroundreizigers
Jaar In-/uitstappers
2007
2008
2019
2020
2021
2022
0,999 miljoen
0,86 miljoen
1,492 miljoen
0,769 miljoen
0,804 miljoen
1,340[1] miljoen
Undergroundlijnen
LijnRichtingVolgend station
CheshamStation Chalfont & Latimer
AmershamStation Chalfont & Latimer
AldgateStation Rickmansworth
Ligging
Coördinaten 51° 39' NB, 0° 31' WL
Plaats Chorleywood
District (borough) Three Rivers
Station Chorleywood (metro van Londen)
Station Chorleywood
Lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M
N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Chorleywood is een station van National Rail (Chiltern Railways) en de metro van Londen aan de Metropolitan Line.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Metropolitan Railway (MR) wilde in 1880 haar westlijn via Chesham bij Tring laten uitkomen op de West Coast Main Line, maar besloot tijdens de bouw van de lijn tot Rickmansworth om een andere route, via Aylesbury, door de Chilterns te kiezen. Het station is, samen met de lijn naar Chesham, geopend in 1889 als Chorley Wood en werd in 1915 hernoemd naar Chorley Wood & Chenies. In 1934 werd de originele naam hersteld, waarna in 1964 de naam aan elkaar geschreven werd. De Great Central Railway (GCR) werd in 1898 vanuit het noorden bij Quainton Road op de MR aangesloten. Hierdoor kon de GCR over de sporen van de MR doorrijden tot Marylebone in het centrum van Londen en ontstond een gemengd trein/metro verkeer. In 1906 nam GCR eigen sporen ten zuiden van Harrow in gebruik tussen Aylesbury en Neasden, waarna alleen nog stoptreinen tussen het metroverkeer reden.

In het interbellum voerde de MR een moderniseringsprogramma door, in het kader hiervan werd in 1925 de lijn ten oosten van Rickmansworth geëlektrificeerd[2]. Na de elektrificatie werden de stoomlocomotieven die de metro's langs Chorleywood trokken bij Rickmansworth gewisseld voor een elektrische locomotief. In 1933 werd het OV in Londen genationaliseerd in de London Passenger Transport Board (LPTB) die de MR als Metropolitan Line voortzette. LPTB kwam met het New Works Programme 1935-1940 om knelpunten in het metronet aan te pakken en nieuwe woonwijken op de metro aan te sluiten. Een van de verbeteringen was de elektrificatie ten westen van Rickmansworth, waaronder Chorleywood, hetgeen door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog echter niet werd uitgevoerd.

De treindiensten werden in 1948 genationaliseerd in British Railways en tussen juni 1958 en juli 1962 werden de bouw van extra sporen ten oosten van Rickmansworth en de elektrificatie naar het westen alsnog uitgevoerd[3], zij het dat Amersham het nieuwe eindpunt van de metro, en daarmee van de elektrificatie, werd. De elektrificatie ten westen van Rickmansworth was op 12 september 1960 gereed en op 10 september 1961 staakte de underground haar diensten ten westen van Amersham waarmee ook een einde kwam aan de stoomtractie bij Chorleywood. London Underground bestelde als onderdeel van de elektrificatie het zogeheten Amersham-materieel (A-stock). De stoptreinen tussen Aylesbury en Marylebone werden sindsdien door British Rail verzorgd met diesel treinstellen Class 115, de door elektrische locomotieven getrokken metro's werden vervangen door de Amershamstellen.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Chorleywood ligt in het Three Rivers- district van Hertfordshire , ongeveer 32 km van Londen. Het station Chorleywood ligt in Travelcard Zone 7 (voorheen zone B) heeft twee sporen die gezamenlijk door trein en metro gebruikt worden. Beide perrons zijn toegankelijk vanaf straatniveau. 

Reizigersdienst[bewerken | brontekst bewerken]

De diensten door zowel de metro als de spoorwegen werden aanvankelijk uitgevoerd door stoomtreinen. Vanaf 1961 werden de elektrische Amershamstellen ingezet op de Metropolitan Line bij Chorleywood, sinds 12 december 2010 worden de twee takken ten westen van Chalfont & Latimer om en om bereden door S8-materieel dat toen instroomde. Chiltern Railways (Aylesbury-Marylebone) zet Class 165 en Class 168 dieseltreinstellen in. Sinds december 2011 rijden er nog maar een paar metro's in de ochtendspits als snelle treinen, op andere momenten doen de treinen meestal alle stations aan, waardoor de reistijd met meer dan 10 minuten toeneemt. De reis naar het centrum van Londen duurt ongeveer 35-50 minuten, afhankelijk van de lijn en het tijdstip van de dag. Northbound Metropolitan Line-treinen doen alle stations aan naar Amersham of Chesham .

Metropolitan Line[bewerken | brontekst bewerken]

De Metropolitan-lijn is de enige lijn in de Londense metro die een expresdienst exploiteert, hoewel deze momenteel alleen in zuidelijke richting gaat in de ochtendspitsen en in noordelijke richting in de avondpieken. Snelle treinen in zuidelijke richting rijden non-stop tussen Moor Park, Harrow-on-the-Hill en Finchley Road . Semi-snelle treinen in zuidelijke richting rijden alleen non-stop tussen Harrow-on-the-Hill en Finchley Road. Snelle en semi-snelle treinen in noordelijke richting doen bovendien Wembley Park aan voordat ze non-stop tussen de bovengenoemde stations rijden. De normale dienst tijdens de daluren omvat:

  • 4 ritten per uur naar Aldgate (alle stations)
  • 2 ritten per uur naar Amersham
  • 2 ritten per uur naar Chesham

De ochtendspitsdienst omvat:

  • 4 ritten per uur naar Aldgate (snel)
  • 2 ritten per uur naar Aldgate (semi-snel)
  • 4 ritten per uur naar Amersham
  • 2 ritten per uur naar Chesham

De avonddienst omvat: 

  • 2 ritten per uur naar Baker Street (alle stations)
  • 4 ritten per uur naar Aldgate via Baker Street (alle stations)
  • 4 ritten per uur naar Amersham
  • 2 ritten per uur naar Chesham

Chiltern Railways[bewerken | brontekst bewerken]

Chiltern Railways exploiteert diensten tussen London Marylebone en Aylesbury Vale Parkway via Chorleywood. De normale dienst tijdens de daluren omvat:

  • 2 ritten per uur naar Londen Marylebone
  • 1 rit per uur naar Aylesbury
  • 1 rit per uur naar Aylesbury Vale Parkway via Aylesbury