Station Crécy-la-Chapelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Crécy-la-Chapelle
Gare de Crécy-la-Chapelle - panneau avec ancien nom.jpg
Plaats Crécy-la-Chapelle
Opening 12 juli 1902
Perrons 1
Sporen 2
Lijn(en) Esbly - Crécy-la-Chapelle (TransLogo train transilien.svgPLogo Paris Transilien ligneP.svg)
Eigendom RFF / SNCF
Vervoerder SNCF/Transilien
Coördinaten 48° 52' NB, 2° 54' OL
Station Crécy-la-Chapelle
Station Crécy-la-Chapelle
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Frankrijk

Station Crécy-la-Chapelle is een spoorwegstation in de Franse gemeente Crécy-la-Chapelle. Op het station stoppen treinen van de Transilien lijn P.

Geschiedenis[bewerken]

Het station anno 1905.

Het station opende in 1902 onder de naam Crécy-en-Brie - La Chapelle als eindpunt van de Spoorlijn Esbly - Crécy-la-Chapelle. In eerste instantie zou de lijn tot Coulommiers lopen, maar dat is er nooit van gekomen. Op 1 oktober 1972 kreeg het station zijn huidige naam. In mei 1980 werd de spoorlijn geëlektrificeerd, sindsdien rijden er elektrische treinen naar het station.

Nieuwe dienstregeling Esbly - Crécy-la-Chapelle[bewerken]

Een Avanto-tram op het station.

Sinds 4 juli 2011 rijden er tussen Esbly en Crécy-la-Chapelle Avanto-trams, welke de BB 17000 locomotieven en RIB-treinstammen vervingen. Sinds het eerste weekend van september 2011 is ook de dienstregeling aangepast: er rijdt nu ongeveer elk halfuur een tram in de spits (was een 32-min. dienstregeling), waarvan de helft in de spitsrichting ('s ochtends naar Esbly, 's Avonds richting Crécy) non-stop rijdt tussen Esbly en Crécy. Daarbuiten geld er een uurdienst welke ook op zondag van kracht is (voorheen was er op zondag een vervangende busdienst.

De verbetering van het materieel ging niet gepaard met verbeteringen aan lijn of perron, zoals gedaan bij de T4, aangezien dat door het lage aantal reizigers (850 per dag) niet te rechtvaardigen is. Daarentegen zou een voorgestelde verdubbeling van de sporen op het station van Couilly - Saint-Germain - Quincy ertoe kunnen leiden dat twee trams elkaar inhalen, waardoor de frequentie verdubbeld kan worden.

Het station[bewerken]

Op het station stoppen treinen van de Transilien lijn P, in de richting van Esbly. Ook heeft het station een busstation met bussen in onder andere de richting van Meaux, Coulommiers en Marne la Vallée-Chessy TGV (Disneyland Parijs).

Toekomst[bewerken]

De departementele raad van Seine-et-Marne heeft aangegeven onderzoek te doen naar de verlenging van de spoorlijn Esbly - Crécy-la-Chapelle naar Coulommiers, zoals oorspronkelijk gepland.[1].

Trivia[bewerken]

  • Alhoewel het station al sinds 1972 Crécy-la-Chapelle heet, staat op verschillende plaatsen op het station nog de oude naam Crécy-en-Brie - La Chapelle

Vorig en volgend station[bewerken]

Richting Vorig station Lijn Volgend station Richting
Esbly Villiers - Montbarbin
Esbly
TransLogo train transilien.svgPLogo Paris Transilien ligneP.svg Eindpunt Eindpunt

Zie ook[bewerken]