Station Klarendal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Klarendal
De zuidoostkant van het stationspostkantoor op een foto uit 2004. Het gebouw stond toen nog op zijn oorspronkelijke plaats aan de Oude Stationsstraat
De zuidoostkant van het stationspostkantoor op een foto uit 2004. Het gebouw stond toen nog op zijn oorspronkelijke plaats aan de Oude Stationsstraat
Locatie Klarendalseweg 530-536,
6822 GZ Arnhem
Oorspr. functie Stationspostkantoor
Huidig gebruik Bedrijven, winkels, café-restaurant
Bouw gereed 1887
Verbouwing 2007-2008
Bouwstijl Neogotiek
Overig
Verdiepingen 3
Architect Cornelis Peters
Eigenaar Stichting Volkshuisvesting Arnhem
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Station Klarendal is een ‘modecentrum’ in de Arnhemse wijk Klarendal. Het gebouw is het vroegere stationspostkantoor, dat in de jaren 2005-2008 van de omgeving van het station is overgebracht naar zijn huidige plaats. In het gebouw is een aantal bedrijven en een café-restaurant gevestigd.

Geschiedenis van het gebouw[bewerken]

Het stationspostkantoor op zijn huidige plaats, op de hoek van de Sonsbeeksingel en de Klarendalseweg

Het Arnhemse stationspostkantoor is ontworpen door Rijksbouwmeester Cornelis Peters, die ook het hoofdpostkantoor van Arnhem ontwierp. Het kwam gereed in 1887. Het gebouw telde oorspronkelijk maar één verdieping met een zadeldak erboven, maar werd in de volgende jaren gestaag uitgebreid. In 1916 ging het zadeldak eraf, kwam er een verdieping boven op het gebouw en werd het zadeldak herplaatst.

Het gebouw kwam ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. In 1949 kreeg het een aanbouw.

In 1959 kreeg Arnhem een tweede stationspostkantoor aan het Stationsplein-West (dat nog steeds in gebruik is als ‘business point’ van PostNL met postbussen en een klein loket). Het oude stationspostkantoor ging dicht in 1961 en werd sindsdien gebruikt als ruimte voor het NS-personeel.

In 1997 werd een aanvang gemaakt met de werkzaamheden voor een nieuw hoofdstation in Arnhem. Het oude postkantoor stond daarbij in de weg. Op die plaats was het tijdelijke station gepland (dat in 2006 werd gebouwd en in 2011 alweer is afgebroken). Onder de bevolking was veel verzet tegen het plan om het historische pand te slopen. Na een particuliere actie voor het behoud van het gebouw besloot de Arnhemse Stichting Volkshuisvesting daarvoor geld uit te trekken.

Bij de sloop in 2005 werd het gebouw in 125 stukken gezaagd en tijdelijk opgeslagen. In de jaren 2007 en 2008 werd het opnieuw opgebouwd in de wijk Klarendal. Het pand paste goed in de plannen om van de achterstandswijk Klarendal een modekwartier te maken. Het ging hierbij alleen om een verhuizing van de gevels van het pand. Het interieur was in de loop der jaren, en zeker na de buitengebruikstelling als postkantoor in 1961, zo vaak verbouwd dat van de oorspronkelijke opzet niets meer over was.

Het herbouwde postkantoor kreeg de naam Station Klarendal. In het gebouw, dat nu officieel de functie van ‘modecentrum’ kreeg, werden bedrijven, winkels, atelierwoningen en het café-restaurant ‘Goed’ gevestigd. De twee verdiepingen plus de zolder kregen de namen Perron 1, 2 en 3.

In 2011 won de transformatie van Klarendal van achterstandswijk naar modekwartier de Gulden Feniks van het Nationaal Renovatie Platform in de categorie ’Gebiedstransformatie’. Station Klarendal werd daarbij genoemd als belangrijk pluspunt van de wijk.

Bronnen[bewerken]