Naar inhoud springen

Station Martinrive

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door EBFS (overleg | bijdragen) op 29 jun 2018 om 10:44.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Station Martinrive
Opening 20 januari 1885
Sluiting 1 augustus 1961 (goederen)
3 juni 1984 (reizigers)
Telegrafische code MTR
Lijn(en) 42
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
-
-
-
Beheerder NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Martinrive is een voormalige spoorweghalte langs spoorlijn 42 (Rivage-Gouvy) bij het dorp Martinrive in de gemeente Aywaille.

Het stationsgebouw werd gebouwd in 1884 en werd in gebruik genomen bij de inhuldiging van de spoorlijn begin 1885. Het reizigersstation werd gebruikt door de inwoners van de dorpen Martinrive, Chambralles en Rouvreux en de talrijke werknemers van de nabijgelegen steengroeven. Het goederenstation bediende vooral de nabijgelegen steengroeven en bosexploitaties.

Op 13 mei 1931 werd het station een spoorweghalte en in 1958 werd de dienstverlening in het stationsgebouw volledig stopgezet. In 1961 werd de goederenkoer gesloten en werden de goederenactiviteiten door het station Aywaille overgenomen. In 1982-1983 werd het stationsgebouw gesloopt en in 1984 werd ook de spoorweghalte opgeheven.

  1. De bron voor de gegevens is NMBS – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld. De cijfers geven een indicatie en hebben een foutenmarge, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn.