Station Schierke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Harzer Schmalspurbahnen Logo.svg    Station Schierke   
Bahnhof Schierke.JPG
Plaats Schierke
Afkorting LSCR
Type Doorgangsstation
Opening 1898
Perrons 2
Spoorlijn(en) KBS 325
Vervoerder(s) HSB
Volgend station Brocken
Vorig station Drei Annen Hohne
Coördinaten 51° 46′ NB, 10° 41′ OL
Station Schierke
Station Schierke
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Schierke is een station van de Harzer Schmalspurbahnen (HSB), is geopend in 1898 en ligt in het Nationaalpark Harz. Vanaf 1899 loopt het spoor vanuit het station door naar de Brocken. Het station ligt aan de Brockenbahn. Langs het station rijden uitsluitend stoomtreinen.

Op 13 augustus 1961 werd het station gesloten voor publiek, vanwege het grensgebied van de DDR. Alleen de bewoners van Schierke konden met een speciaal treinkaartje tot Schierke rijden. Het verkeer vanuit Schierke naar de Brocken werd alleen nog gebruikt voor goederen en voor de grenstroepen van de Sovjet-Unie. Na de eenwording, is op 15 september 1991 het station samen met de Brockenbahn opnieuw heropend voor het publiek.

Vanaf 1993 rijdt de HSB dagelijks in de zomermaanden 22 keer langs het station. In de wintermaanden rijden er ongeveer 12 treinen per dag. Het station wordt tegenwoordig vooral gebruikt door de toeristen die naar de Brocken reizen.

Vlak bij Station Schierke liggen de beroemde Feuersteinklippen. Het kruidenlikeur drankje 'Schierker Feuerstein', van apotheker Willy Drube, is vernoemd naar deze Feuersteinklippen.

Stoomtrein 99 7237-3 komt aan in het station van Schierke.