Naar inhoud springen

Station Ørestad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ørestad
Station Ørestad
Algemeen
Afkorting Øre
Vervoerder(s) DSB, DSBFirst
Aantal reizigers 7.100 per/dag
Geschiedenis
Opening 2 juli 2000
Stationsbouw
Type Doorgangsstation
Constructie Maaiveld
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn(en)
LijnRichtingVolgend station

Københavns HovedbanegårdKøbenhavns Hovedbanegård
Malmö C.Tårnby

Treindienst(en)
Treindienst(en) Regional
Overig openbaarvervoer
Metrostation(s) Ørestad
Buslijn(en) 10 18 32 33 500S
Ligging
Land Vlag van Denemarken Denemarken
Plaats Ørestad
Coördinaten 55° 38′ NB, 12° 35′ OL
Station Ørestad (Denemarken)
Station Ørestad
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Denemarken

Station Ørestad is een spoorwegstation in de Deense hoofdstad Kopenhagen, dat in 2000 is geopend.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na meerdere plannen voor uitbreiding van de stad op Amager, het eiland ten zuiden van het oude Kopenhagen kwam in 1989 een werkgroep met een uitgewerkt voorstel voor nieuwe woonwijken en bedrijfsterreinen, de Ørestad, aan de westzijde van Amager. Op 23 maart 1991 sloten Zweden en Denemarken een overeenkomst voor de aanleg van een vaste oeververbinding tussen Kopenhagen en Malmö[1] en in het voorjaar van 1992 werd de Ørestadwet aangenomen die de uitvoering van het bouwproject op Amager in handen legde van de Ørestadsselskabet.

De autosnelweg en de spoorlijn van en naar de Sontbrug werden vanaf het vliegveld van Kopenhagen vrijwel recht naar het westen gelegd en via bruggen aan de westkant van Amager met het Deense snelwegen- respectievelijk spoorwegnet verbonden. Op Amager werden drie spoorwegstations langs de nieuwe lijn gebouwd waarvan het westelijkste bij Ørestad. De spoorlijn op Amager en de stations Københavns Lufthavn en Tårnby werden op 27 september 1998 geopend, station Ørestad volgde op 2 juli 2000 toen ook de treindienst over de Sontbrug begon. Uiteindelijk begon in 2010 de verkoop van de eerste appartementen in Ørestad Zuid.

Reizigersverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk werd het station weinig gebruikt omdat er nog geen metrostation was noch een winkelcentrum en de Ørestad Boulevard nog doodliep bij Vestamager. Na de opening van het metrostation op 19 oktober 2002 kwam er meer aanloop en was het mogelijk om op de Kay Fiskers plads over te stappen op busdiensten. De reizigersstroom bestond echter nog steeds voornamelijk uit bewoners van de eengezinswoningen in Tårnby aangezien er rond het station nog geen bebouwing was. De opening van winkelcentrum Field's in 2004 betekende vooral meer aanloop voor het metrostation, terwijl buslijn S500, die het vliegveld verbond met de westelijk voorsteden, werd ingekort en in plaats van op het vliegveld haar eindpunt op de Kay Fiskers plads kreeg. In 2006 werd de Otte Bache Allé geopend tussen het zuideinde van de Ørestad Boulevard en de Kongelundsvej, en werden er busdiensten geopend langs Ørestad en Vestamager, hierdoor werd het station een lokaal OV-knooppunt. Het station wordt bediend door stoptreinen naar het vliegveld, de binnenstad en Malmö.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt midden in Ørestad aan de spoorlijn Kopenhagen - Malmö en heeft twee sporen voor langeafstandstreinen. De perrons liggen aan de buitenkant van de sporen wat altijd een punt van kritiek is geweest omdat reizigers zo niet makkelijk naar het andere spoor kunnen. Het ontwerp van het station voorziet echter in vier sporen met twee eilandperrons en er is dan ook ruimte om aan de buitenkant van de perrons nog sporen te leggen. Om dit te realiseren zijn eigenlijk maar vier wissels en 700 meter spoor nodig.

De perrons zijn toegankelijk met vaste trappen bij de Kongelundsvej, aan de oostkant en met trappen, liften en roltrappen in het midden. Deze zijn verbonden met een overdekte loopbrug onder het metroviaduct die aan de andere kant uitkomt bij de zuidelijke toegang van het metrostation. Naast het metrostation ligt Field's, het grootste winkelcentrum van Scandinavië, en de evenementenhal Royal Arena ligt iets ten zuiden van het station.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]