Steenbraamroest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Steenbraamroest
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Pucciniomycetes (Roesten)
Onderklasse:ongeplaatst (Incertae sedis)
Orde:Pucciniales
Familie:Phragmidiaceae
Geslacht:Phragmidium
Soort
Phragmidium acuminatum
(Fr.) Cook. (1871)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De steenbraamroest (Phragmidium acuminatum) is een schimmel behorend tot de familie Phragmidiaceae. De schimmel is een biotrofe parasiet, die voorkomt op de steenbraam.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Aecia

De meeste, gele, 0,3-0,5 mm grote aecia zitten op de achterkant van het blad en worden omringd door gebogen, worstvormige, 50-75 × 5- 8 µm grote parafysen, die een afgeronde top hebben. Op de bladnerven kunnen de aecia tot 5 mm lang zijn. Ze hebben geen peridium. De gele, bolvormige tot breed ellipsvormige, 18-28 × 16-22 µm grote aeciosporen zitten in ketens en hebben weinig, puntige wratten op de wand. Hun wand is 2-3 µm dik en ze hebben 3-7 kiemporen.

Uredinia

De oranje, poedervormige, 0,5-2,0 mm grote uredinia lijken op de aecia en zitten op de achterkant van het blad. De min of meer ronde of omgekeerd eironde, 18-28 × 15-20 µm grote urediniosporen zijn gesteeld, maar zitten niet in ketens. Ze hebben een 1-2 µm dikke wand en 5-6, verspreid liggende kiemporen.

Telia

De zwarte, kussenvormige telia zitten verspreid of in groepen op de achterkant van het blad. De donkerbruine, cilindrische of spoelvormige, 52-110 × 25-32 µm grote teliosporen bestaan uit 3-6 cellen, die een met fijne wratten dicht bezette wand hebben. De wand is 3-4 µm dik. De top heeft een spitsje. De blijvende, kleurloze steel is tot 160 µm lang en aan de basis breder.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De schimmel komt voor in Europa en Azië.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]