Steenslag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steenslag gebruikt voor een nieuw ballastbed op het station Boxmeer.

Steenslag is gebroken steen, van zowel natuursteen als puin.

Doordat het gesteente (meestal uit een steengroeve) gebroken is, heeft het geen rond oppervlak, waardoor de stenen niet zo makkelijk wegglijden. Hierdoor is er meer onderlinge samenhang.

Steenslag wordt gebruikt in de bereiding van asfalt, waarin het zorgt voor ruwheid van de rijbaan. De banden hebben immers meer grip op de ruwe steen dan op de gladde teer tussen de steentjes. Door veelvuldig gebruik van het asfalt slijt de verbindende teerlaag tussen het steenslag, waardoor soms steentjes uit het asfalt brokkelen. Dit kan vervelend zijn, wanneer het steenslag tijdens het autorijden wordt opgeworpen door de draaiende beweging van de wielen van een voorligger. Het kan zorgen voor een sterretje in de voorruit of voor een beschadiging van de verf op een auto. Beschadigingen zijn zichtbaar als kleine plekjes waar de verf ontbreekt. Hierdoor vermindert de beschermende werking van de verf, waardoor roest kan optreden. De steenslagplekjes zijn vooral op de motorkap en de voorkant van het dak te vinden. Bij spoorbouw is de dikke toplaag gemaakt van steenslag en daarin liggen de dwarsliggers met daar bovenop de rails. De door machines dichtgetrilde laag (om de samenhang te optimaliseren) steenslag zorgt ervoor dat het spoor blijft liggen.

De wegbeheerder, bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, reinigt regelmatig de zijkanten van de rijbaan met behulp van een grote stofzuiger. Dit vermindert de problemen met steenslag aanzienlijk.

Fijn steenslag wordt split of porfier (bij spoorbouw voor het looppad naast het spoor) genoemd. Op het gebruik hiervan op fietspaden is veel kritiek uit de hoek van fietsers, aangezien het tot grote rolweerstand en lekke banden leidt.[bron?]