Naar inhoud springen

Stefanus (martelaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Handige Harrie (overleg | bijdragen) op 9 feb 2020 om 18:46. (varianten van zijn naam erbij, omdat ze niet op elkaar lijken)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Stefanus
Giotto di Bondone, Sint-Stefanus, 1320-1325, Museum Horne, Florence
Giotto di Bondone, Sint-Stefanus, 1320-1325, Museum Horne, Florence
Gestorven ± 35 te Jeruzalem
Naamdag 26 december
Attributen stenen op het hoofd, in de hand, op een boek en/ of aan zijn voeten; martelaarspalm
Beschermheilige voor onder andere steenhouwers, metselaars, kuipers, stalknechten, timmerlieden, vloerenleggers en andere beroepen die met stenen te maken hebben
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Stefanus (Grieks: Στέφανος, Stephanos) († Jeruzalem, ± 35) geldt als de eerste martelaar van het christendom. In de Rooms-Katholieke Kerk, Oosters-orthodoxe kerken, Anglicaanse Gemeenschap, Oudkatholieke Kerk en Evangelisch-Lutherse Kerk wordt Stefanus als heilige vereerd.

Varianten van zijn naam zijn in het Nederlands ook wel Steven en Stefaan, in het Frans Estienne en Étienne, in het Spaans Esteban.

Nieuwe Testament

Volgens Handelingen was Stefanus de eerste van zeven door de apostelen aangestelde diakenen. Hun taak was om de aalmoezen eerlijk te verdelen onder de weduwen. De apostelen konden zich zo concentreren op preken en lesgeven.[1] Hij werd gestenigd na in Jeruzalem de hogepriester en oudsten te hebben beschuldigd van moord op Jezus.[2] De latere apostel Paulus stemde met zijn executie in.[3]

Traditie

Volgens een legende werd zijn stoffelijk overschot in 415 ontdekt in Jeruzalem. Het werd, met een tussenstop in Constantinopel, overgebracht naar het Vaticaan in Rome. De overblijfselen werden daar bijgezet in het graf van Laurentius van Rome.

Uitbeelding van Sint-Stefanus

Stefanus wordt over het algemeen afgebeeld in de kledij van de diaken, de dalmatiek. Het is vaak een jonge man zonder baard en met vriendelijke gelaatstrekken. Als attribuut draagt hij stenen op zijn hoofd, in zijn handen of op zijn schouders, al dan niet bebloed.

Feestdag

Historisch werd zijn feestdag op 3 augustus gevierd, waarop men de vinding van zijn lichaam tijdens de regeerperiode van Keizer Honorius herdacht. 26 december is de naamsdag van Sint-Stefanus. In Limburg wordt dan volgens traditie de stevensman gegeten. Dit is een brood gemaakt van fijn meel en rozijnen en krenten. Het heeft de vorm van een bisschop en de stevensman heeft een witte, stenen pijp in zijn mond.

Zie ook

Beeld van Sint-Stefanus in de Sint-Quintinuskathedraal te Hasselt
Zie de categorie Saint Stephen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.