Steltlopen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steltloper op Folk Dranouter
Naamse steltkampers in Belgïe. Steltenlopers vechten in Namen sinds minstens 1411.
Festival Deventer op Stelten
Polygoonjournaal uit 1969. Het bruidspaar Truus Heuvelink en Adri Stael loopt op stelten naar het stadhuis in Zutphen.

Steltlopen is een folkloristische activiteit waarbij gelopen wordt op stelten (palen) van 1 tot 4 meter hoogte. Oorspronkelijk was steltlopen een wijze om ondergelopen land te doorwaden of om op geringe hoogte te werken. Later is dit uitgegroeid tot een vorm van acrobatiek en traditie.

Folklore[bewerken | brontekst bewerken]

Optochten worden soms al honderden jaren opgefleurd met steltlopers maar ook zijn er toernooien waarbij met alle mogelijke middelen men elkaar van de stelten probeert te krijgen; de laatste die op zijn of haar stelten blijft staan is de overwinnaar. Een bekende steltlopersvereniging in België is de Koninklijke Steltenlopers van Merchtem.

In Namen bestaat een traditie van gevecht op stelten sinds 1411. Tijdens dat spel tonen de jongelui hun kracht, vaardigheid en lenigheid. Ze zijn in twee groepen verdeeld: de ene groep onder de naam "mélans", zijnde inwoners van de oude stad, de andere onder de naam "avresses", zijnde bewoners van de "nieuwe" stad.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Op het schilderij Kinderspelen van Pieter Bruegel de Oude vindt men 80 spelen uitgebeeld, waaronder enkele steltlopers. Hun uniform bestaat uit zwarte, gele en rode elementen die verwijzen naar de vlag van het Hertogdom Brabant. Voorop gaan 8 of 12 blokkenlopers (meestal meisjes). Hun blokken of klompen zijn per vier paar bevestigd op twee evenwijdige planken of skilatten.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Stelten worden nog steeds gebruikt bij werkzaamheden op geringe hoogte, bijvoorbeeld door stukadoors, schilders, monteurs of mensen in tuinderijen. Moderne stelten worden gemaakt van aluminium en zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Deze staan ook wel bekend als werkstelten.

Didam[bewerken | brontekst bewerken]

Didam op stelten (Montferland (gemeente)) is een jaarlijks terugkerend evenement. Het stamt uit 1977, toen er een nieuw stationsgebouw werd geopend. Om dit te vieren werd de Spoorstraat afgesloten met slagbomen en werden er wedstrijden steltlopen gehouden waaraan ook burgemeester en wethouders deelnamen.

Deventer[bewerken | brontekst bewerken]

Deventer kent sinds 1996 het straatfestival Deventer Op Stelten. In de oude binnenstad treden dan theatergroepen uit vele landen op, merendeels op stelten. Dit festival trekt in drie dagen tijds meer dan 125.000 bezoekers.

Records[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het wereldrecord simultaan steltlopen staat sinds 2011 op naam van 1200 basisschoolleerlingen uit Spijkenisse.
  • Het wereldrecord op de 100 meter steltlopen staat sinds 1992 op naam Roy Luiking uit Didam.[bron?] Zijn tijd was 13.01 seconden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stilts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.