Stephan Wevers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stephan Wevers
Stephan wevers-1502366582.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Stephanus Johanes Maria
Geboren Enschede

Stephan Wevers (Enschede, 26 augustus 1964) is voorzitter van Brandweer Nederland, voorzitter van de Raad van Brandweercommandanten, en commandant van Brandweer Twente. Daarnaast vertegenwoordigt hij de brandweer internationaal.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1987 heeft hij de 26e officiersopleiding aan de Rijksbrandweeracademie in Schaarsbergen met succes afgerond. Vanaf 1989 is hij bij diverse brandweerkorpsen in Nederland werkzaam geweest; in Amersfoort (officier preventie en communicatie), Hengelo (plaatsvervangend commandant) en Enschede (commandant). Sinds 2010 is hij commandant van Brandweer Twente. In 2000 heeft hij de Master of Crisis and Disaster Management afgerond. Met zijn scriptie "De operationaliteit van de Officier van Dienst (OvD); de Raison D’être" won Wevers de landelijke veiligheidsprijs.

Op 29 september 2011 werd Stephan Wevers voorzitter van Brandweer Nederland, tevens voorzitter van de Raad van Brandweercommandanten Nederland (RBC). In 2016 is hij herkozen voor een tweede termijn. Daarnaast is hij bestuurslid van Brandweer Opleidingen Gelderland/Overijssel (BOGO), voorzitter van de redactieraad van het vakblad Brand & Brandweer, lid van de Raad van Advies Master of Risk Management en lid van de Raad van Inspiratie van het Oranje Kruis. Sinds 2015 is hij namens Nederland lid van the Federation of the European Fire Officers Association (FEU), een platform van alle landelijke brandweerorganisaties in Europa. Daarnaast is hij internationaal actief voor de CTIF, de International Association of Fire Services for Saver Citizens through Skilled Firefighters.

Stephan Wevers heeft in alle schakels van de veiligheidsketen ervaring; brandweer, Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), de meldkamer en de crisis- en rampenbestrijdingsorganisatie. Ook heeft hij verschillende operationele functies uitgevoerd: van gaspakdrager tot brandweerduiker en van Officier van Dienst tot Commandant van Dienst/Operationeel Leider.

In zijn carrière heeft hij leiding gegeven tijdens diverse grootschalige incidenten waaronder de vuurwerkramp in Enschede. Naast deze operationele functies is hij ook instructeur bij realistische trainingen voor manschappen, bevelvoerders en officieren. In 2012 is onder zijn verantwoordelijkheid de Twente Safety Campus, gelegen op het voormalige vliegveld Twente, opgericht. Hier werken professionals aan hun vakmanschap, beleven burgers veiligheid in de Risk Factory en ontwikkelen de hulpdiensten samen met kennis- en onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven nieuwe veiligheidsinnovaties in het Safety Field Lab.

In 2015 won Wevers met de campagne "Laat je ouders niet stikken" de Don Berghuijs Award. Een innovatieprijs voor programma's die de samenleving veiliger maken.[1][2]

Stephan Wevers woont met zijn gezin in Hengelo.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]