Sterrehof (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sterrehof
Sterrehof
Locatie
Locatie Utrecht, Sterrenhof/Sterrenbos
Status en tijdlijn
Oorspr. functie hofje
Huidig gebruik koopwoningen
Opening ca. 1873
Verbouwing ca. 2006
Architectuur
Bouwstijl eclecticisme
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 514454, 514455, 514456
Rechtervleugel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Sterrehof is een hofje in de Nederlandse stad Utrecht. Het hofje is gewaardeerd als rijksmonument.

Stichter van het hofje was in 1873 de Liefdadige Vereniging van de Heilige Joseph. Het werd ter huisvesting van arme parochianen van de nabijgelegen Walsteegkerk gebouwd, direct aan de westzijde van de oude binnenstad nabij het Sterrenbos waaraan het zijn naam ontleent. Het hofje bestaat uit drie woonblokken die in een U-vorm staan met in het midden een klein plantsoen.

De in 1872 opgerichte vereniging liet in haar beginjaren ook aan de Oude Daalstraat en de 1e Daalsedijk in Utrecht huisjes bouwen, die eveneens voor minvermogenden waren bestemd.

De vereniging verkocht in 1976 haar huizenbestand inclusief dit hofje aan de gemeente Utrecht. Vervolgens kwam de Sterrehof in 1992 in handen van de woningcorporatie Mitros, die de bewoners na jarenlange onzekerheid en een uiteindelijke korte procedure uitzette in 2006. In diezelfde periode na vertrek van enkele bewoners werd het hofje gekraakt. Nadat de krakers op hun beurt waren uitgezet, werd het hofje volgens plan als medegedeeld aan de voormalige rechtmatige huurders door een nieuwe eigenaar/projectontwikkelaar verbouwd tot koophuizen/appartementen in de periode september 2006 - januari 2008.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sterrehof van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.