Stevanstort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Locatie van de stortplaats

De Stevanstortplaats is een stortplaats niet ver van het centrum van Lendelede in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De stortplaats ligt geprangd tussen de industrie langs de Heulsestraat, het Patrijzenbos en de Bergkapel.

De stortplaats wordt sinds 1982 gebruikt. Er werd gestort op de vroegerr site van de STEenbakkerij VANdeputte (Stevan). De laatste jaren was de stortplaats vergund als deponie van baggerspecie, niet-reinigbare gronden en residu van grondreiniging.[1]

Er was al jarenlang ontevredenheid over de stortplaats, en dan vooral de inplanting dicht bij het centrum. Er kwamen meerdere deadlines voor de sluiting, maar niettegenstaande negatieve adviezen van OVAM, de gemeente Lendelede en de provinciale milieuvergunningscommissie werd de sluiting een aantal keer uitgesteld. Eind oktober 2011 raakte bekend dat minister Joke Schauvliege de exploitatievergunning niet verder verlengd heeft. Op 24 december 2011 werd het stortterrein definitief gesloten worden. De site is momenteel nog steeds eigendom van Stevan Invest NV.[2].

Nabestemming[bewerken | brontekst bewerken]

Na de sluiting eind 2011 werd de stortplaats afgedekt. Het was de bedoeling dat, als onderdeel van het nazorgplan, bovenop een openbaar natuurgebied van 27 hectare zou komen. Dit zou dan aansluiten bij het Patrijzenbos en de zone rond de Bergkapel[3].

Het openbaar natuurgebied is er niet gekomen door onenigheid tussen de eigenaar (Stevan) en de gemeente [3]. Met uitzondering van de weide aan de bergkapel is de oude stortplaats niet toegankelijk.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]