Steven Bradbury

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Steven Bradbury
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Steven Bradbury
Geboortedatum 14 oktober 1973
Geboorteplaats Brisbane
Lengte 180
Gewicht 81
Sportieve informatie
Discipline Shorttrack
Trainer/coach Ann Zhang
Eerste titel 1991
Olympische Spelen 1994 / 1998 / 2002
Extra Wedstrijdnummer STAUS11410197301
Portaal  Portaalicoon   Sport

Steven Bradbury (Brisbane, 14 oktober 1973) is een voormalig Australisch shorttracker. Bradbury is het best bekend vanwege zijn memorabele gouden race tijdens de 1000 meter shorttrack op de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City.

Carrière[bewerken]

In de kwartfinale van de 1000 meter kwam Bradbury als derde over de streep. Hierdoor zou Bradbury uitgeschakeld zijn voor de halve finale, ware het niet dat Marc Gagnon werd gediskwalificeerd. Hierdoor ging Bradbury alsnog naar de halve finale. Tijdens de halve finale reed Bradbury ver achteraan op de 1000 meter, maar doordat een groepje onderuit ging, kwam hij als tweede over de finish en kon hij alsnog door naar de finale. Deze prestatie was een verrassing. In de finale reed Bradbury alweer ver achteraan. Doordat in de allerlaatste bocht de vier koplopers (waaronder favoriet Apolo Anton Ohno) gezamenlijk onderuit gingen, passeerde de Australiër als eerste de streep, wat hem de gouden medaille opleverde. Hiermee is Bradbury de eerste atleet van het zuidelijk halfrond die een Olympische titel behaalde tijdens de Winterspelen.

Na het winnen van het goud zei Bradbury:[1]

Aanhalingsteken openen Obviously I wasn't the fastest skater. I don't think I'll take the medal as the minute and half of the race I actually won. I'll take it as the last decade of the hard slog I put in.
Uiteraard was ik niet de snelste schaatser. Ik zie deze medaille niet als een beloning van een wedstrijd van anderhalve minuut. Ik zie het als een beloning van een decennium waarin ik veel heb moeten verduren.
Aanhalingsteken sluiten

Met deze uitspraak doelde hij op twee levensbedreigende ongelukken die hij meemaakte. In 1994 kreeg Bradbury in Canada de schaats van een andere rijder in zijn dijbeen. Hij verloor vier liter bloed en hij kreeg 111 hechtingen om de wond weer te dichten. In 2000 brak hij tijdens een ongeluk tijdens een training zijn nek en moest hij zes weken een nekbrace dragen. Bradbury kan echter niet beschouwd worden als een eendagsvlieg. Zo won hij al eerder een bronzen medaille bij het shorttrack met het Australische team op de aflossing tijdens de Olympische Winterspelen van 1994 in Lillehammer.

Trivia[bewerken]

  • Na het behalen van zijn gouden medaille werd Bradbury in eigen land geëerd met de uitgave een postzegel met zijn beeltenis. [2]
  • De publiciteit rondom de winst van Bradbury leidde ertoe dat de uitspraak 'doing a Bradbury' in het Australian Slang Dictionary belandde.[3]

Literatuur[bewerken]

  • Bradbury, S. (2005) Last man standing. Docklands: Geoff Slattery Publishing. ISBN 0-9757287-8-4
Logo van de Olympische Spelen Goud Zilver Brons Logo van de Olympische Spelen
1 0 1