Stichting Blauwe Lijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stichting Blauwe Lijn
Stichting Blauwe Lijn
Doel Behoud van waterbouwkundige kennis
Opgericht 2018
Zetel Stellendam
Personen
Voorzitter ir. Theo van de Gazelle
Erevoorzitter mevr. Marian van Veen
Website

De Stichting Blauwe Lijn is een in 2018 opgerichte stichting die zich richt op het behoud van biografische, technische en historische informatie met betrekking tot waterbouwkunde en ingenieurs in het vakgebied van de waterbouw. De organisatie houdt zich bezig met publieksbereik en educatieve programma's met de gestelde doelstellingen:

  • het behouden en toegankelijk maken van historische kennis van de Nederlandse waterbouwkunde;
  • het onderhouden van een repository (het Trésor der Hollandsche Waterbouw)[1] in digitale vorm, en het verlenen van publieke toegang tot deze repository via een website; de stichting stimuleert het maken van artikelen op Wikipedia over relevante waterbouwkundigen uit de Nederlandse geschiedenis.
  • het verbinden van historische kennis met hedendaagse en toekomstige uitdagingen in het waterbeheer, waarbij studenten, experts en kennisnetwerken bij het proces worden betrokken.
onthulling standbeeld Johan van Veen in Capelle aan den IJssel

Aanleiding tot de oprichting van de stichting was het feit dat bij het publiek Johan van Veen onbekend bleek te zijn als "vader van het Deltaplan". Daarbij kwam dat de erven van Johan van Veen een goede bestemming zochten voor de documenten die zij nog bezaten. De stichting in oprichting heeft er toen voor gezorgd dat deze documenten bij erkende erfgoedinstanties (zoals het Nationaal Archief en het Zeeuws Archief) ondergebracht konden worden. Ook heeft het bijgedragen aan de onthulling van een standbeeld van Dr. Ir. Johan van Veen.[2][3]

De stichting is geen erfgoedinstantie in de zin dat objecten, gebouwen of documenten beheerd worden; de stichting maakt zich sterk voor het onderbrengen van het (met name immateriële) erfgoed bij bestaande erfgoedinstanties en er voor te zorgen dat de daar ondergebrachte kennis eenvoudig voor een algemeen publiek toegankelijk is. De stichting stimuleert dat deze kennis ook door nieuwe generaties gebruikt kan en zal worden. Hiervoor worden workshops en hackatons georganiseerd.

Inmiddels heeft de stichting ook aandacht besteed aan de waterbouwkundigen Johannis de Rijke en zijn zoon Hendrik de Rijke, aan Jan Agema, Frank Spaargaren.

Daarnaast stimuleert de stichting ook het aanmaken van Wikipedia bladzijden over belangrijke Nederlandse waterbouwkundigen uit het verleden.