Zeeuws Archief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zeeuws Archief
Interieur, balie in de nieuwbouw met rechts een blik in het archiefcafé
Opgericht 2000
Locatie Van de Perrehuis, Middelburg
Personen
Directeur dr. J.L. Kool-Blokland
Medewerkers 60
Overig
Toegang publiek
http://www.zeeuwsarchief.nl/
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis
Zeeland

Het Zeeuws Archief, gevestigd in Middelburg, Terneuzen en Zierikzee, is het Regionaal Historisch Centrum voor Zeeland, de gemeenten Middelburg, Veere, Vlissingen, Terneuzen, Schouwen-Duiveland en Kapelle.

Taken[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zeeuws Archief is een kenniscentrum voor historisch en genealogisch onderzoek in Zeeland. De dienst beschikt over een uitgebreide collectie bestaande uit archieven, verzamelingen, tekeningen, kaarten, prenten en foto's over alle mogelijke onderwerpen uit de provincie Zeeland. Over de gemeenten Middelburg, Veere, Vlissingen, Terneuzen, Schouwen-Duiveland en Kapelle beschikt het archief over nog meer informatie.

Het Zeeuws Archief fungeert in formele zin als Rijksarchief in Zeeland en als gemeentearchief voor de gemeenten Middelburg, Veere, Vlissingen, Terneuzen, Schouwen-Duiveland en Kapelle.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zeeuws Archief beheert enerzijds archieven en verzamelingen afkomstig van rijks-, provinciale en particuliere instellingen met als werkingsgebied de provincie Zeeland of voorgangers daarvan, en anderzijds van de gemeentebesturen en particuliere instellingen in de gemeenten Middelburg, Veere en Kapelle en voorgangers. In de archieven bevinden zich onder meer het archief van de Middelburgsche Commercie Compagnie dat opgenomen is in de werelderfgoedlijst voor documenten.[1]

In 2007 sloot het Zeeuws Archief een dienstverleningsovereenkomst met het Waterschap Zeeuwse Eilanden (nu: Waterschap Scheldestromen), waardoor alle archieven van dit waterschap en diens rechtsvoorgangers voor het zover het de Zeeuwse eilanden betreft, in beheer kwamen bij het Zeeuws Archief en in de studiezaal ter beschikking worden gesteld. De archieven van het voormalige Waterschap Zeeuws-Vlaanderen worden beheerd en beschikbaar gesteld in het Waterschapskantoor in Terneuzen.

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

De kantoorfuncties van het Zeeuws Archief zijn ondergebracht in het monumentale Van de Perrehuis, een achttiende-eeuws stadspaleis in het centrum van Middelburg, gebouwd op de kelders van een commanderij van de Duitse Orde. Voor de publieksfuncties is het pand uitgebreid met een ultramoderne vleugel, waar de receptie, depots, studiezaal en het archiefcafé zijn ondergebracht. In een naastgelegen pand, intern verbonden met het Zeeuws Archief, zijn ook het Genealogisch Centrum Zeeland en het Roosevelt Institute for American Studies (RIAS) gevestigd.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zeeuws Archief is in 2000 ontstaan door een fusie tussen drie archiefdiensten: het Rijksarchief in Zeeland, het Gemeentearchief Middelburg en het Gemeentearchief Veere. Sinds 4 januari 2000 is het Zeeuws Archief voor het publiek geopend.

De Gemeenschappelijke Regeling Zeeuws Archief is een zelfstandig bestuursorgaan en is een initiatief van de Rijksarchiefdienst (Ministerie van OCW), de Gemeente Middelburg en de Gemeente Veere. Het Zeeuws Archief wordt ondersteund door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Zeeuws Archief van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.