Stichting Ideële Reclame

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de Nederlandse overheidsorganisatie die voorlichtingscampagnes voerde tot 1 juli 2012, zie Postbus 51.

Stichting Ideële Reclame (SIRE) is een Nederlandse stichting die reclamecampagnes maakt over onderwerpen die door de makers als maatschappelijk probleem worden gezien. SIRE is geen overheidsorgaan; de stichting is op 30 augustus 1967 opgericht door zes reclamemakers.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De stichting is op 30 augustus 1967 gestart als een idee van de reclamebranche. De oprichters waren zes mannen die een Nederlandse versie van de Amerikaanse Advertising Council voor ogen stond. Ze wilden het commerciële middel van de reclame ook een maatschappelijke aanwending geven.

Het doel van SIRE is om onderwerpen, die voor de samenleving van belang zijn, maar waar nog geen aandacht voor is, onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken. De stichting doet dit door middel van ideële reclame, dus niet via commerciële reclame. Het bestuur van de Stichting SIRE bestaat uit mensen afkomstig uit de communicatiebranche. Iedereen werkt gratis mee aan het ontwikkelen, produceren en plaatsen van de campagnes. Voor de kleine kosten die SIRE maakt aan bijvoorbeeld kantoorkosten, kan de stichting rekenen op donaties.

Bekende acties van SIRE[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de oprichting in 1967 zijn meer dan 90 campagnes gevoerd. Enkele campagnes die grote bekendheid hebben gekregen onder het Nederlandse publiek waren:

Je bent een rund als je met vuurwerk stunt[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Je bent een rund als je met vuurwerk stunt voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Deze jarenlang jaarlijks terugkerende campagne van SIRE is waarschijnlijk de bekendste. De kreet "Je bent een rund als je met vuurwerk stunt" is jarenlang rond oud en nieuw gebruikt om vuurwerkafstekers te wijzen op de gevolgen van het onverantwoord afsteken van vuurwerk en het afsteken van illegaal vuurwerk. Vanaf 1993 werd voor een vernieuwde, hardere weg gekozen met het tonen van gehandicapt geraakte slachtoffers van stunten met vuurwerk. In 2000 droeg SIRE de campagne over aan de Stichting Consument en Veiligheid (C&V) en HALT.

De maatschappij, dat ben jij[bewerken | brontekst bewerken]

Met deze campagne probeerde SIRE de onverschilligheid van het volk over het reilen en zeilen in de Nederlandse samenleving. Het onderwerp is zeer breed, vandaar dat de campagne een lange tijd duurde. SIRE wilde onder de slogan "De maatschappij, dat ben jij" de burger onder andere op haar eigen verantwoordelijkheid wijzen. De reclamespotjes waren voorzien van animatiefilmpjes waarin kinderen iets fout doen. Er zijn drie verschillende: een jongen kan zijn plas niet meer ophouden en plast op de fiets van een ander, en eentje waarin een jongen aan een meisje vraagt: "Wil je neuken?", en nog eentje waarin een meisje een oud vrouwtje laat staan in de tram. De filmpjes waren kleine verhalen en werden uitgezonden in 2002.

Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden?[bewerken | brontekst bewerken]

Deze actie in 1997 betrof een filmpje van een gezin aan de eettafel, waarbij de vader aan het hoofd van de tafel zit, en de door de moeder geserveerde rollade aansnijdt. De kinderen vragen zich af: "Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden?".[2] Het doel van de actie was om vaders meer aandeel te laten nemen in de huishoudelijke taken. In het toenmalige tijdsgewricht, de jaren 70, was in de meeste gezinnen de vader de kostwinner.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

SIRE heeft in haar bestaan diverse onderscheidingen en prijzen ontvangen. Voorbeelden zijn: De Lion d'Or, de Webby, de Zilveren Lamp, de Effie en de SPINaward.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]