Stoelstraat (Antwerpen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stoelstraat is een oude straat in het centrum van Antwerpen. Het is gelegen tussen de Zwartzustersstraat en de Zirkstraat. Het is een rustige straat met noordwaarts gezicht op schip van Sint-Pauluskerk. Het straatje volgt een gebogen tracé.

Andere benamingen zijn "Joos Hoensstraetken" naar een rijk koopman en "Osten-de-Hongerstraetken" naar de juwelier "Osten van Doerne" bijgenaamd "de Hongaar"; dit werd in de 18de eeuw verstaan als "Kost en Hongerstraetje", vandaar de Franse vertaling "Rue de l'appétit". Geopend in 1496 door de gronden van Joos Hoens. De naam "Stoelstraat" is ontleend aan het huis "het Stoeltje".

Het diephuis met houten gevel op nummer 11 werd in 2019 vastgesteld als bouwkundig erfgoed. Het betreft een driekwartshuis met houten puntgevel en werd gebouwd in 1546. Het pand werd in 1973 gesloopt, en in 1973-1974 volledig heropgebouwd, naar een ontwerp door de architect Jos Gabriëls uit 1969-1970. De initiatiefnemer van de ‘restauratie’ was de in 1943 opgerichte vzw Artiestenfonds Rockoxhuis, die er een museum voor kleine kunstvoorwerpen plande. Het project werd in 1972 overgenomen door de firma Handelsmij Antoine Vloeberghs. De aannemer Tijdelijke Vereniging Natuursteen Vlaminck en Jos Goedleven en Zoon voerde de werken uit. Door het gebruik van nieuwe materialen en door het niet respecteren van de overhelling, ging het authentieke karakter van het laatste, intacte voorbeeld van houten gevels in het Antwerpse straatbeeld verloren.[1]