Stokbeurs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geldteller met een stokbeurs (Willem van der Vliet, begin 17e eeuw)

Een stokbeurs is een geldbeurs met een stokvormig handvat. Het wordt ook wel koopmansbeurs of geldwisselaarsbeurs genoemd.

Aan de stok, het met leer of textiel beklede handvat, waren een aantal leren geldbeurzen bevestigd. De beurzen werden met een koord dicht gemaakt. De stokbeurs was praktisch toen er nog veel verschillende valuta's in gebruik waren. Voor de Franse Revolutie bezaten veel vorstendommen het muntrecht, waardoor in een klein gebied een groot aantal muntsoorten in omloop konden zijn. Voor iedere muntsoort werd aan de stokbeurs dan een apart zakje gebruikt. Om het gewicht van de beurs te dragen was een stevig handvat noodzakelijk.

De stokbeurs was een typisch attribuut voor geldhandelaren en ging daarom in de beeldende kunst als symbool voor die beroepsgroep dienen. Het werd ook gebruikt om gierigheid te verbeelden, of om te verbeelden dat iemand platzak was.

Afgaande op Seeman (1681) van Wigardus à Winschooten was de stokbeurs tegen het eind van de 17e eeuw niet gangbaar meer.[1]

Zie de categorie Talon purses in art van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.