Stonyhurst College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stonyhurst College

Stonyhurst College in Lancashire is een rooms-katholieke lagere en middelbare Engelse school, die de traditie van de opvoeding volgt van de jezuïeten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het college werd gesticht in 1593 door de jezuïet Robert Persons. Vanwege het verbod de katholieke godsdienst te belijden in het anglicaanse Engeland, werd de school gesticht in het Franse Saint-Omer. In de tweede helft van de achttiende eeuw kregen de jezuïeten het in Frankrijk lastig en in 1762 verhuisde het college naar Brugge, waar het een 'klein college' organiseerde aan de Spiegelrei en een 'groot college' in het Huis De Zeven Torens, in de Hoogstraat.

De Spaanse Nederlanden in 1590

Hieraan kwam een einde toen in 1773 de jezuïetenorde werd afgeschaft. De leden van de afgeschafte orde en hun leerlingen lieten zich niet ontmoedigen en verhuisden naar het prinsbisdom Luik, waar van Velbrück hen gastvrij ontving in het Luiks college van Engelse Jezuïeten.

Dit eindigde door de Franse overheersing vanaf 1794. Leraars en twaalf leerlingen vertrokken naar Engeland, waar het inmiddels mogelijk was een rooms-katholiek college te organiseren. In Engeland aangekomen kon het college weer zijn poorten openen, dankzij zijn oud-leerling Thomas Weld of Lulworth, die een kasteel met omringende gronden schonk in Stonyhurst. In 1803 werden de jezuïeten weer als religieuze groep erkend, ook in Engeland.

Onder de oud-leerlingen telde men:

Het werd weldra de belangrijkste katholieke middelbare school van jezuïtische traditie in het Verenigd Koninkrijk. Door de sluiting of het afstoten van andere jezuïetenscholen bleef uiteindelijk alleen nog Stonyhurst over.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • W. C. Robinson & A. Van Caloen, Notice sur les collèges des pères jésuites anglais à Bruges, in: Handelingen van het genootschap voor geschiedenis te Brugge, 1884.
  • Hubert Chadwick, S.J., St Omers to Stonyhurst, Londen, Burns & Oats, 1962.
  • R. Clément, Mgr Caïmo en de afschaffing van de Engelse S.J.-colleges te Brugge, in: Handelingen van het genootschap voor geschiedenis te Brugge, 1974.
  • R. R. Walsh, Stonyhurst War Record 1935–45 (T.H.C.L. Blackburn), ISBN 0-948494-08-5, 1989.
  • T. E. Muir, Stonyhurst, St Omers Press, Gloucestershire), 2006, ISBN 0-9553592-0-1.
  • The Authorities of Stonyhurst College, A Stonyhurst Handbook for Visitors and Others, Stonyhurst, Lancashire, 1963.
  • Maurice Whitehead, English Jesuit Education, Expulsion, Suppression, Survival and Restoration, 1762-1803, Farnham, 2013.
  • Kurt Priem, Een Engels Jezuïetencollege in de diaspora, in: Handelingen van het genootschap voor geschiedenis te Brugge, 2017.
Zie de categorie Stonyhurst College van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.