Strandpaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Strandpaal met extra informatie, bij De Koog, Texel

Een strandpaal is een paal die op het strand staat en door Rijkswaterstaat wordt gebruikt om metingen te verrichten, ook wandelaars en hulpdiensten kunnen baat hebben bij de strandpalen.

In 1840 werden op initiatief van waterbouwkundige Jan Blanken langs de kust eikenhouten palen geplaatst. De palen waren 25 cm in het vierkant en vier meter hoog. Ze werden om de kilometer geplaatst. Elke paal heeft een nummer beginnend met nummer 1 in Huisduinen tot en met nummer 117 in Hoek van Holland.[1] In 1850 werden ook de Nederlandse Waddeneilanden voorzien van strandpalen. De nummering op Texel start bij paal 6 op strandvlakte De Hors, deze paal staat precies 6000 meter van paal 1 in Huisduinen.

Jaarlijks werd van elke paal in strandboeken enkele gegevens genoteerd zoals de afstanden tot het water en tot de duinen.[2] Tegenwoordig wordt deze informatie in een digitaal bestand (het JarKus bestand) opgenomen. De lijn van palen langs de duinvoet wordt tegenwoordig de Rijksstrandpalenlijn (RSP) genoemd. In het dwarsprofiel ter plekke van van deze palen is in 1990 de basiskustlijn bepaald, dit is de norm voor de te handhaven kustlijn. De werkelijke kustlijn (momentane kustlijn) wordt jaarlijks vergeleken met de basiskustlijn. Als het nodig is kan daarna worden overgegaan tot bijvoorbeeld zandsuppletie. Voor deze metingen staan om de 250 meter palen, op Texel hebben ze een rode kop en op de palen is de afstand tot de volgende paal te lezen. Naast de roodkoppige en kleurloze strandpalen zijn er ook palen met een witte, gele en blauwe kop.

Op Ameland kwamen strandpalen door verplaatsing van de kustlijn in het water te liggen, deze strandpalen zijn in 2014 verwijderd wegens gevaar voor onder andere garnalenvissersboten.[3]