Streisandeffect

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto van de kustlijn inclusief Streisand Estate (2002)
Militair zendstation van Pierre-sur-Haute

Het streisandeffect is het verschijnsel dat pogingen van een persoon of instantie om informatie te verbergen of te verwijderen, juist de aandacht trekken. Zodra pogingen een onderwerp uit het nieuws te houden worden opgepikt door de media, wordt het publiek nieuwsgierig, waardoor men er in groten getale kennis van gaat nemen.

De naam verwijst naar de actrice Barbra Streisand, die in 2003 middels een rechtszaak probeerde een luchtfoto[1] van haar huis in Malibu van een website verwijderd te krijgen, omdat deze foto haar privacy zou schenden. Toen het proces in het nieuws kwam, samen met de URL van de foto, wist iedereen het huis van Streisand te vinden.

Andere voorbeelden[bewerken]

  • Door een poging om de publicatie van een hd-dvd-sleutel op Digg te verhinderen werd de sleutel op veel andere websites gepubliceerd.
  • Een video op YouTube van Daniella Cicarelli waarin zij in het water voor de Spaanse kust seks had met haar vriend zorgde ervoor dat YouTube in Brazilië werd geblokkeerd. In de rest van de wereld werd het echter een veelbekeken video.
  • Tijdens Beyoncés optreden op Super Bowl XLVII werd er een aantal foto's gemaakt die de kwalificatie "onflatteus" kregen. Toen Beyoncés manager vroeg om de foto's van BuzzFeed af te halen, werden ze een grote hit in de sociale media. Het voorval werd veel geparodieerd.
  • Toen de Franse inlichtendienst DCRI een moderator van de Franstalige Wikipedia sommeerde om een artikel over het militair zendstation van Pierre-sur-Haute te verwijderen, had dit tot gevolg dat het artikel over het zendstation juist veel gelezen werd en meerdere malen werd vertaald naar anderstalige versies van Wikipedia.[2][3]