Militair zendstation van Pierre-sur-Haute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De militaire basis op de top van de Pierre-sur-Haute

Het militair zendstation van Pierre-sur-Haute is een militaire basis en een radarstation van de Franse luchtmacht op de top van de Pierre-sur-Haute.

Geschiedenis[bewerken]

In 1913[bron?] werd op de plaats waar nu het militaire radiostation is de semafoortelegraaf gebouwd, de Chappetelegraaf. Toentertijd was het een klein stenen gebouw met op de top de semafoor.

In 1961 werd tijdens de Koude Oorlog door de NAVO aan het Franse leger gevraagd om een van de 82 stations te bouwen van het ACE High-netwerk. In dit netwerk was het Pierre-sur-Haute-station of FLYZ een relais tussen station Lachens (FNIZ) in het zuiden en station Mont-Août (FADZ) in het noorden. Het maakte gebruik van vier 10 kW-zenders en zestien ontvangers. In 1974 nam de Franse luchtmacht het station over. Van 1981 tot 1987 werd het station volledig gerenoveerd. Het NAVO-station maakte gebruik van verbindingen via de ionosfeer en Amerikaanse apparatuur.

In 1988 begon de NAVO het Ace High-netwerk te ontmantelen.

Controverse[bewerken]

De Franse inlichtingendienst, Direction centrale du Renseignement intérieur (DCRI), meende dat in het artikel op de Franstalige Wikipedia over dit station geheime militaire gegevens stonden, waaronder de rol die het station in een eventuele kernoorlog zou spelen, hetgeen volgens artikel 413-10 van de Franse strafwet strafbaar is. De DCRI nam op 4 maart 2013 contact op met de Wikimedia Foundation (WMF) om de gegevens te laten verwijderen, maar de WMF wees het verzoek af omdat het onvoldoende was gemotiveerd. Een moderator van de Franstalige Wikipedia en tevens bestuurslid van Wikimédia France, een chapterorganisatie van de WMF, werd op 4 april 2013 door de DCRI gedwongen om het artikel te verwijderen. Het artikel werd vervolgens door een andere moderator, die in Zwitserland resideerde, teruggeplaatst. Op 6 april 2013 kwam deze gebeurtenis aan het licht en trad een streisandeffect in werking: in de media kwam aandacht voor het artikel in kwestie en op diverse zusterprojecten van de Franstalige Wikipedia werd een artikel over het station aangemaakt.