Strijbeekse Heide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Strijbeekse Heide
Natuurgebied
Strijbeekse Heide (Nederland (hoofdbetekenis))
Strijbeekse Heide
Situering
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Coördinaten 51° 31′ NB, 4° 48′ OL
Informatie
Oppervlakte 2,39 km²
Beheer Staatsbosbeheer
Foto's
Strijbeekse heide DSF6502.JPG

De Strijbeekse Heide is een natuurgebied dat zich bevindt ten noorden van Strijbeek. Het meet 239 ha en is eigendom van Staatsbosbeheer.

Dit voormalig heidegebied werd vanaf 1932 ontgonnen en deels beplant met naaldhout en deels omgevormd tot landbouwgebied. Wel bleven een aantal vennen en de omringende heiderestanten uitgespaard. Het betreft Rondven, Langven, Zwarte Goor en Goudbergven (ook: Patersmeer genaamd). Vanaf 1990 begon men de verdroging tegen te gaan, heeft men de vennen uitgebaggerd, heidegebiedjes afgeplagd en recreatieweitjes opgeheven en eveneens afgeplagd.

Vooral het Goudbergven is interessant, daar het omgeven wordt door een paraboolduin. In het ven ligt een veeneiland, waar zachte berk en gagel groeit, maar ook zeldzame planten als veenpluis, kleine veenbes, ronde zonnedauw, kleine zonnedauw, dopheide, lavendelhei, klokjesgentiaan en beenbreek. Tot de heidevegetatie behoort: moeraswolfsklauw, tandjesgras, pilzegge en trekrus. Watervogels op de vennen zijn boomvalk, kuifeend, wintertaling en dodaars.

Omgeving[bewerken]

De Strijbeekse Heide sluit in het noorden aan op het landgoed Hondsdonk en in het zuiden op het landgoed Elsakker dat zich in België bevindt, ten noorden van Meerle.

Externe link[bewerken]