Stromboli (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Stromboli
Eiland van Italië
Locatie
Locatie
Land Italië
Eilandengroep Eolische Eilanden
Locatie Middellandse Zee
Algemeen
Oppervlakte 12,6 km²
Inwoners (2002) 450
Hoogste punt 926 m
Stromboli
Stromboli op 05-03-2003 bron: NASA
Uitbarsting van de Stromboli in 1980
Sciara del fuoco

Stromboli is een klein vulkaaneiland in de Tyrreense Zee en maakt deel uit van de Eolische of Liparische eilanden, een vulkanische archipel ten noorden van Sicilië, Italië. Het eiland heeft een oppervlakte van 12,6 vierkante kilometer, en is 918 meter hoog.

Vanaf de zeebodem gemeten is het eiland eigenlijk een drieduizend meter hoge vulkaan, waarvan ongeveer een derde boven water uitsteekt. Het eiland wordt bewoond door ongeveer 450 mensen (2002).

De Stromboli is een vulkaantype met taai magma. Het gas dat in het magma zit, kan slechts af en toe ontsnappen terwijl het magma naar boven stijgt. Daardoor ontstaan vaak blokken en vulkanische bommen die uit de vulkaan omhoog gegooid worden en op de omgeving neervallen.

In 2002 kwam een Duitse toeriste om het leven toen zij werd getroffen door een brok gestolde lava. Bij dit soort uitbarstingen ontstaan ook vaak lavastromen en sintelkegels.

De Stromboli is een vulkaan die continu actief is geweest gedurende de afgelopen tweeduizend jaar, misschien nog wel langer. Voortdurend vinden kleine erupties plaats, waarbij lavaproppen metershoog de lucht in worden geslingerd. De meeste brokken vallen weer terug in de krater, maar er valt ook wel lava in zee.

Uitbarstingen[bewerken]

De uitbarstingen van de Stromboli zijn meestal klein en ongevaarlijk. De tijd tussen twee opeenvolgende uitbarstingen varieert van enkele minuten tot enkele uren. Om de paar jaar vinden zwaardere uitbarstingen plaats waarbij soms schade aan gebouwen ontstaat.

Er bevinden zich bovenaan drie actieve kraters. Langs de noordwestelijke kant van het eiland is er een breed lavaveld (sciara del fuoco genaamd), waarlangs regelmatig lavablokken naar beneden rollen. Deze vulkaan behoort tot de groep van tefravulkanen.

  • In 1985 was er de voorlaatste grote uitbarsting van de Stromboli.
  • Op 28 december 2002 kwam de Stromboli tot uitbarsting, waarbij grote lavastromen vanaf een krater op ongeveer 700 meter hoogte, in zee liepen. Twee dagen later, op 30 december 2002, brak een van de hellingen van de vulkaan los en viel in zee. Daardoor ontstond een 10 meter hoge vloedgolf (tsunami). In het dorpje Ginostra raakten zes mensen gewond toen de hoge golven hun huizen overspoelden. Enkele schepen werden van hun anker losgerukt. Het eiland Stromboli werd vervolgens geëvacueerd .
  • Op 27 februari 2007 begon de Stromboli weer met het uitspuwen van lava.
  • Op 9 maart 2007 werden 450 bewoners van Stromboli en 350 van buureiland Panarea geëvacueerd als gevolg van het lavaspuwen van de Stromboli.
  • In april 2009 barstte de Stromboli weer uit.
  • Ook op 14 januari 2013 barstte de vulkaan Stromboli uit. Heel het eiland werd ontruimd.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]