Stroomstootwapen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Stroomstootapparaat)
Ga naar: navigatie, zoeken
Stroomstootwapen zoals gebruikt voor vee (ca. 1950)
Militaire versie van de taser

Een stroomstootwapen, ook wel elektroschokwapen of stun gun genoemd, is een wapen waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend.

Met dit wapen kan men de spieren van het lichaam tijdelijk verlammen. Een stroomstootwapen wordt ook in abattoirs en door boeren gebruikt om vee op te drijven.

Taser[bewerken]

Een type stroomstootwapen is de taser. Producent TASER International stelt dat het een niet dodelijk wapen is. Sinds de taser bij diverse politiekorpsen in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk in gebruik is, zijn er echter meer dan tweehonderd verdachten na toediening van één of meerdere stroomstoten overleden.[bron?] Voor de meeste mensen zal de stroomstoot geen directe gevolgen hebben, maar indien het wapen gebruikt wordt op mensen die lijden aan hartziektes of aan andere uitzonderlijke omstandigheden, dan kan de toegediende stroomstoot fataal zijn. Door meerdere stroomstoten achter elkaar toe te dienen kan het wapen ook voor een gemiddeld gezond persoon dodelijk zijn.

De X26-taser kan twee naalden afschieten, waar elektriciteit doorheen gaat, die vervolgens in iemands lichaam vast komen te zitten. Het voordeel van dit systeem is dat een schok op afstand kan worden toegediend. De functie is zeer effectief omdat de beschotene totaal verstijfd wordt. Zonder dit afstandssysteem faalt het gebruik van het stroomstootwapen relatief vaak omdat het niet altijd mogelijk is de elektrodes correct tegen het lichaam te houden.

De opvolger van de X26 is de X26P, die lichter van gewicht is. Daarnaast heeft de X26P een grotere accucapaciteit en is hij digitaal uitgevoerd.

Nederland[bewerken]

In Nederland is in 2009 een proef gestart met de inzet van het wapen bij arrestatieteams. Het stroomstootwapen zal voornamelijk worden ingezet in die situaties waarbij het gebruik van geweldsmiddelen zoals een wapenstok, pepperspray of een stunbag niet effectief is en waarbij het gebruik van zwaardere geweldsmiddelen zoals een vuurwapen of een politiehond niet wenselijk is vanwege het aanzienlijke risico op ernstig letsel of de dood van de arrestant.

Werkingsprincipe[bewerken]

Een stroomstootwapen bestaat uit een batterijgevoede wisselrichter welke van de lage gelijkspanning van de batterij een wisselspanning maakt van enige honderden volts. Deze spanning wordt met een aantal uit dioden en condensatoren bestaande spanningsverdubbelaars verder verhoogd en in een laatste impulstransformator opgetransformeerd tot 2-10 kV. De schakeling vertoont gelijkenis met een elektronenflitser, een stroboscooplamp en een elektrische vliegenmepper.

Zie ook[bewerken]