Stroomstootwapen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Stroomstootapparaat)
Ga naar: navigatie, zoeken
Stroomstootwapen zoals gebruikt voor vee (ca. 1950)
Militaire versie van de taser

Een stroomstootwapen, ook wel elektroschokwapen of stun gun genoemd, is een wapen waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend.

Met dit wapen kan men de spieren van het lichaam tijdelijk verlammen. Een stroomstootwapen wordt ook in abattoirs en door boeren gebruikt om vee op te drijven.

Taser[bewerken]

Een type stroomstootwapen is de taser. Producent TASER International stelt dat het een niet dodelijk wapen is. Voor de meeste mensen zal de stroomstoot geen directe gevolgen hebben, maar indien het wapen gebruikt wordt op mensen die lijden aan hartziektes of aan andere uitzonderlijke omstandigheden zou een toegediende stroomstoot fataal kunnen zijn. Meerdere stroomstoten achter elkaar toegediend krijgen zou ook voor een gemiddeld gezond persoon dodelijk kunnen zijn.[bron?] De leverancier van het wapen benadrukt dat een gedegen training noodzakelijk is alvorens een dergelijk stroomstootwapen toe te passen.

Met de X26-taser schiet de wapengebruiker twee naalden af die in het lichaam van de opposant doordringen. Het gevolg is dat de spieren van het doelwit totaal verkrampen waardoor hij of zij tijdelijk buiten gevecht wordt gesteld. Voordeel van dit systeem is dat de elektrische schok op afstand wordt toegediend. Zonder dit afstandssysteem faalt het gebruik van een stroomstootwapen relatief vaak omdat het niet altijd mogelijk blijkt de elektrodes correct tegen het lichaam te houden.

De opvolger van de X26 is de X26P, die lichter van gewicht is. Daarnaast heeft de X26P een grotere accucapaciteit en is hij digitaal uitgerust waardoor de transparantie in het gebruik beter gewaarborgd blijft. Met het laatste model, de X2, kan twee maal achter elkaar geschoten worden, wat de effectiviteit in het gebruik verhoogt. De fabrikant verkoopt haar producten in Nederland alleen aan de politie.

Nederland[bewerken]

In Nederland is in 2009 een proef gestart met de inzet van het wapen bij arrestatieteams. Het stroomstootwapen zal voornamelijk worden ingezet in die situaties waarbij het gebruik van geweldsmiddelen zoals een wapenstok, pepperspray of een stunbag niet effectief is en waarbij het gebruik van zwaardere geweldsmiddelen zoals een vuurwapen of een politiehond niet wenselijk is vanwege het aanzienlijke risico op ernstig letsel of de dood van de arrestant. In februari 2017 kondigde de Nederlandse politie aan een proef in de gewone politiepraktijk te beginnen met stroomstootwapens van het merk Taser in drie steden gedurende een jaar.[1]

Werkingsprincipe[bewerken]

Een stroomstootwapen bestaat uit een batterijgevoede wisselrichter welke van de lage gelijkspanning van de batterij een wisselspanning maakt van enige honderden volts. Deze spanning wordt met een aantal uit dioden en condensatoren bestaande spanningsverdubbelaars verder verhoogd en in een laatste impulstransformator opgetransformeerd tot 2-10 kV. De schakeling vertoont gelijkenis met een elektronenflitser, een stroboscooplamp en een elektrische vliegenmepper.

Zie ook[bewerken]