Studielening

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een studielening is een lening die een student of zijn voogd(en) kan afsluiten om de kosten verband houden met een studie over de tijd gespreid af te lossen. De concrete regelgeving rond specifieke studieleningen verschilt van land tot land.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De Studielening is in Nederland de opvolger van de studiefinanciering. Vanaf september 2015 was er een transitieperiode naar dit systeem. Per september 2017 bestaat de studiefinanciering niet meer, en zit iedereen in dit nieuwe systeem.

Kort samengevat is het mogelijk om geld te lenen bij DUO om studie-, reis- en huisvestingskosten te betalen. Daarnaast is er de mogelijkheid extra te lenen om het collegegeld te betalen, via het collegegeldkrediet. Voor scholieren en studenten met ouders met zeer beperkt vermogen en inkomen kan er een aanvullende beurs aangevraagd worden. Kenmerkend aan dit systeem is dat er geen sprake meer is van de zogenaamde basisbeurs, waarbij scholieren en studenten een vaste toelage kregen om een klein deel van hun studie-, reis- en huisvestingskosten te dekken.