Studio Irene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hervormde kerk, later studio Irene
Eerste televisie-uitzending wordt officieel geopend op 2 oktober 1951
Polygoonjournaal over de studiobrand in 1955

Studio Irene was een televisiestudio in de Nederlandse plaats Bussum van de Nederlandse Televisie Stichting.

Historie[bewerken]

Studio Irene was gevestigd aan de Kapelstraat op de hoek van de Kerkstraat, in de voormalige Nederlands Hervormde kerk. De eerste steen van het gebouw werd gelegd in september 1828. Na de opening van de Vredekerk in 1914 werd het kerkje buiten gebruik gesteld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw gebruikt als Protestants Militair Tehuis voor de gemobiliseerde soldaten. Daarna werd het verkocht en gebruikt als handelspand.

De studio dankt de naam aan textiel- en manufacturenhandel “Irene” die voordat Philips Eindhoven het gebouw huurde, in het voormalige kerkje was gevestigd.[1]

Begin 1951 werd het pand door Philips ingericht als televisiestudio, De NTS mocht er als zendgemachtigde gebruik van maken. De kerktoren werd verhoogd met 6 meter om er straalzenders in te kunnen plaatsen. Met een vloeroppervlak van ongeveer 100 vierkante meter was de studioruimte zeer beperkt. Later is er nog een kleine uitbouw gemaakt zodat er iets meer ruimte was voor decors. Vanuit Studio Irene werd op 2 oktober 1951 om 20.15 uur het allereerste landelijke televisieprogramma uitgezonden. De studio werd na de experimentele periode van ruim 2 jaar in januari 1954 overgenomen door de NTS.

Studio Irene werd op 6 april 1955 getroffen door een grote brand.[2] Bij een decorchangement was een kwiklamp blijven hangen en daar was een gordijn tegenaan gekomen dat vervolgens vlam vatte. Na het herstel werd het gebouw nog enkele jaren als studio gebruikt, hoewel intussen ook de veel grotere Studio Vitus in gebruik was genomen, eveneens in Bussum. Na de grote brand in Studio Vitus in 1971 verhuisden de studioactiviteiten definitief naar Hilversum, waar het Omroepkwartier nieuwe en moderne studioaccommodaties bood.

Studio Irene was in latere jaren in gebruik als opslag. Het gebouw werd in 1992 gesloopt om plaats te maken voor een filiaal van de ING Bank.