Stuut & Bruin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Den Haag - Prinsegracht 32.JPG

Stuut & Bruin was een detailhandel in Den Haag, die in 1948 als radio-onderdelenwinkel aan de Prinsegracht 34 werd gestart door de heren W.G. Stuut & S.G Bruin. Die onderdelenwinkel groeide uit tot een elektronica-magazijn met zo'n 1 miljoen onderdelen, direct uit voorraad leverbaar. Zij waren pioniers op elektronicagebied[1] en degenen die al op 22 februari 1949, met een zelfgebouwde televisie, in Den Haag de Philips testuitzendingen vanuit Eindhoven ontvingen.[2] De eerste Nederlandse televisie-uitzending, op 2 oktober 1951, was vanuit de etalage bij Stuut & Bruin aan de Prinsegracht te zien.

De laatste jaren stond de zaak vooral bekend om zijn enorme voorraad onderdelen. Het aantal klanten nam echter af, een groot aantal in onderdelen gespecialiseerde winkels sloot hun deuren.

Op 29 januari 2011 zou ook de winkel van Stuut & Bruin haar deuren sluiten, maar die sluiting werd wegens het succes van de uitverkoop met een maand uitgesteld tot en met 26 februari 2011. De laatste eigenaar van het bedrijf, Jos Bruin, ging met pensioen en er was geen opvolging. In januari sloot wel de speciaalzaak in audioapparatuur Stuut & Bruin aan de overkant van de Prinsegracht de deuren. De overgebleven voorraad na de uitverkoop verhuisde naar een elektronicawinkel in Sittard.

Het bedrijfspand[bewerken | brontekst bewerken]

In het pand van de winkel heeft ook een tijdje de Haagse schrijver Willem Bilderdijk gewoond. Het is rijks- en deels gemeentemonument. Het heeft een wirwar van kamertjes, gangen, trappen en opslagruimtes. Het pand werd gekocht door de Stichting Behoud Waardevol Erfgoed, samen met de honderden laatjes met getallen erop die duiden welke weerstanden, condensatoren of transistoren er in zaten.Na sluiting van de winkel werd er door een toneelgezelschap het locatietoneelstuk ‘De laatste dag’ opgevoerd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]