Suda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De eerste pagina van een (oude) druk van de Suda, met de secties AA en AB

De Suda (Grieks ἡ Σοῦδα) is de titel van een omvangrijk, ca. 30.000 artikelen tellend, Grieks lexicon dat uit de middeleeuwen bewaard is gebleven. Het werd rond het einde van de tiende eeuw door Byzantijnse geleerden samengesteld uit talloze historische en culturele bronnen van lexicografische en encyclopedische aard.

De bedoeling van het werk was het in compacte vorm conserveren van de gehele kennis zoals die tot dan toe verzameld was. De Suda houdt dan ook het midden tussen een encyclopedie en een woordenboek, en de lemmata variëren in grootte, van één enkele woordverklaring tot uitgebreide biografieën en samenvattingen van boeken.

De Suda is voor onze kennis van de Griekse taal en letterkunde van onschatbare waarde, onder meer door de vele citaten en de uitvoerige biografische gegevens over personen als auteurs, keizers, etc. uit de klassieke oudheid, maar ook door taalkundig onderzoek, en als bron van citaten uit schrijvers die anders reddeloos verloren zouden zijn geweest.

Vanaf de 12e eeuw tot ca. 1930 werd de titel foutief geïnterpreteerd, en beschouwd als afkomstig van de auteur Suidas. De betekenis van de titel Suda is niet geheel duidelijk; men denkt aan een Latijns leenwoord dat fort zou betekenen (als in "bastion van kennis"), maar deze verklaring is omstreden.

Externe link[bewerken]