X Factor (seizoen 3)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sumera Espinel Martinez)
Ga naar: navigatie, zoeken
X Factor
Seizoen 3
Datum(s) 5 februari 2010 - 29 mei 2010
Jury Eric van Tijn
Stacey Rookhuizen
Angela Groothuizen
Gordon
Edsilia Rombley (Liveshow 7)
Presentator(en) Wendy van Dijk
Martijn Krabbé
Whatever (backstageshow)
Zender RTL4
Winnaar: Jaap van Reesema
Winnend lied Don't Stop Believin'
Genre Pop, Softrock
Seizoenchronologie
← Vorige Volgende →
Seizoen 2 Seizoen 4
Portaal  Portaalicoon   Media

Het derde seizoen van het van oorsprong Britse televisietalentenjachtprogramma X Factor was in Nederland vanaf 5 februari 2010 op RTL 4 te zien. Het werd gepresenteerd door Wendy van Dijk en Martijn Krabbé en de jury bestond uit Eric van Tijn, Stacey Rookhuizen, Angela Groothuizen en Gordon.

De auditierondes werden in het najaar van 2009 gehouden. Het aantal deelnemers was boven de 15.000. De finale vond plaats op 29 mei, tegenover de finale van het Eurovisiesongfestival in Oslo.[1] Uiteindelijk wist X Factor te winnen van het Songfestival.[2]

De finale werd uiteindelijk door Jaap van Reesema gewonnen met Angela Groothuizen als coach. Van Reesema won een platencontract bij Sony BMG. Zijn debuutsingle Don't Stop Believin', geschreven en origineel van de band Journey, was uitgebracht voor download net na de finale en CD-format op 29 mei.[3]

Auditierondes[bewerken]

De audities werden gehouden in Eindhoven, Amsterdam en Nieuwegein. Een selectie van de deelnemers werd uitgezonden in drie afleveringen. Uiteindelijk werden 104 acts doorgelaten naar de X CAMPUS, verdeeld over de categorieën 26+, Groepen, Jongens 15-25 en Meiden 15-25 met respectievelijk 31, 19, 24 en 30 acts.

X CAMPUS[bewerken]

De X CAMPUS werd gehouden in het Circustheater in Scheveningen en bestond uit drie opdrachten:

 • Tijdens de eerste opdracht moesten alle acts in een choruslines één van de volgende nummers zingen: Three Days in a Row (Anouk), Haven't Met You Yet (Michael Bublé), I Say a Little Prayer (Aretha Franklin), Can You Feel it (The Jackson 5), I Can't Live (if Living is Without You) (Mariah Carey) of Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht (Marco Borsato). De kandidaten werden meteen na hun chorusline beoordeeld en wisten dus meteen of ze door waren naar de volgende ronde of niet. Na afloop van de choruslines werd duidelijk dat de jury te veel kandidaten had doorgelaten naar de volgende ronde. Er werd besloten om nog een extra schifting te maken, waarbij nog eens een derde van de acts moest afvallen. In de categorie Groepen werden twaalf acts doorgelaten, van de overige drie categorieën telkens vijftien.
 • De categorieën Meiden 15-25, Jongens 15-25 en 26+ werden trio's gevormd – de Groepen gingen in hun eigen samenstelling deze ronde in. In de formatie moesten de kandidaten één van de volgende nummers zingen: Who's Loving You (Jackson 5), Use Somebody (Laura Jansen), Back it Up (Caro Emerald), Crazy Little Thing Called Love (Queen), Release Me (Agnes Carlsson) en Viva La Vida (Coldplay). Oorspronkelijk was het de bedoeling om per categorie zeven acts door te laten naar de volgende ronde, maar hier en daar werd er soepel omgegaan met deze norm. Uiteindelijk werden er in de categorieën Jongens 15-25, 26+ en Groepen zeven acts doorgelaten; in de categorie Meiden 15-25 waren dat er tien. Oorspronkelijk gingen er slechts zes Groepen door, maar de jury stelde een extra groep samen uit vier deelnemers uit de categorie Jongens 15-25.
 • De derde opdracht bestond uit een liveoptreden tijdens het X CAMPUS-concert. Van tevoren kregen ze advies van vocal-coach Babette Labeij en stylisten Fiona Hering en Bastiaan van Schaik. Daarnaast werd er een dansworkshop gegeven door Dan Karaty en verzorgden Pixie Lott en Ryan Tedder zangworkshops. Uiteindelijk gingen er vijf acts door uit elke categorie; bij de categorie Meiden 15-25 waren dat er zes.

Aan het einde van de X CAMPUS kregen de juryleden te horen welke categorie zij onder hun hoede kregen.

Jury Visits[bewerken]

In deze ronde bleven er in elke categorie nog 5 deelnemers over. In de categorie meisjes bleven er 6 over. In de Jury Visits stoomt de coach (jurylid) van elke categorie de deelnemers klaar voor de liveshows, van kleding tot make-up en van zang tot presentatie. In deze ronde vielen er nog eens 9 deelnemers af.

Categorie Coach Gastjury Geëlimineerde acts
Jongens Angela Groothuizen John Ewbank Dion Metselaar Robin Van Amersfoort -
Meiden Stacey Rookhuizen Giel Beelen Cheyenne Krijgsman Kim Vergouwen Romy Uitdehaag
26+ Eric van Tijn Dan Karaty Satcha Valies Tamara Hut -
Groepen Gordon Edsilia Rombley Intence T&Y -

Finalisten[bewerken]

Legenda:

     – Winnaar
     – Runner-up
     – Derde
Categorie (Mentor) Acts
Jongens (Groothuizen) Kelvin Muïs Jaap van Reesema Mathijs Rumping
Meisjes (Rookhuizen) Sumera Espinel Daniëlle Penning Maaike Vos
26+ (Van Tijn) Janna van den Broek Sarina Kuipers Dony Vernianto
Groepen (Gordon) 4Granted BadBoyz Fierce

Jongens[bewerken]

Kelvin Muïs[bewerken]

Kelvin Muïs (28 november 1989, was 20 tijdens de show) komt uit Hendrik Ido Ambacht. Hij zingt al vanaf de middelbare school en sinds zijn vijftiende zit hij in een bandje. Naast zijn opleiding aan de Popacademie geeft Kelvin zangles.

Tijdens een optreden bij het televisieprogramma Raymann is Laat in september 2009 werd Kelvin opgemerkt door jurylid Eric van Tijn, die hem uitnodigde om auditie te doen bij X Factor.

Tijdens de halve finale moest Kelvin als tweede de show verlaten. Hiermee heeft Kelvin de derde plek in het programma behaald.[4]

Sinds studiejaar 2010-2011 geeft Muïs zangles op de Babette Labeij school. ter vervanging van Caro Emerald.

Jaap van Reesema[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Jaap van Reesema voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Jaap Siewertsz van Reesema (28 oktober 1984, was 25 tijdens de show) is geboren en getogen in Terwolde. Op dit moment is Jaap student Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn grote passie is echter het maken van muziek. Hij was tot voor kort de frontman van de Hermes House Band, de gelegenheidsband van het Rotterdamsch Studenten Corps. Tegenwoordig richt hij zich meer op het schrijven van nummers.

In 2009 won hij een talentenbattle in Carlo & Irene: Life4You.

Op 29 mei won Jaap met 51% van de stemmen het derde seizoen van X Factor.[3] Nadat Jaap als winnaar werd geroepen werd ook bekendgemaakt dat Jaap een eigen auto kreeg en dat hij zal optreden tijdens de TMF Awards 2010.

Mathijs Rumping[bewerken]

Mathijs Rumping (20 februari 1989, was 20 tijdens de auditie, werd 21 tijdens de X Campus) komt uit Velserbroek en is van oorsprong gitarist. Hij speelde vroeger in het bandje Whisper en verzorgt hier tevens de backingvocals. Hij heeft zich voor X Factor aangemeld uit nieuwsgierigheid. Mathijs speelt al twaalf jaar gitaar; als hij zingt begeleidt hij zichzelf dan ook vaak. Hij is fan van Coldplay, Kings of Leon en U2.

Bij X Factor denkt Mathijs dat elke ronde z'n laatste is en hij had nooit verwacht dat hij de liveshows zou halen. Hij wil zich onderscheiden door veel rocknummers te zingen.

Na de derde liveshow werd Mathijs weggestemd.[5] Opmerkelijk was dat het thema van die week Rock was en dat Mathijs toch eigenlijk zou moeten knallen.

In 2012 doet Rumping mee aan The voice of Holland.

Meiden[bewerken]

Sumera Espinel[bewerken]

Sumera Espinel Martinez (5 juni 1984, was 25 tijdens de show) heeft Antilliaanse en Portugese roots, maar groeide op in Duitsland en Spanje. In haar jeugd deed ze al eens auditie voor een Spaanse talentenjacht, echter zonder veel succes. Bij haar auditie voor X Factor wist ze de jury in te pakken met het nummer Halo van Beyoncé. Met wat moeite kwam ze de X Campus door.

Op dit moment studeert Sumera Product Design. Haar doel is om dit jaar haar diploma te halen, maar mocht dit niet lukken, hoopt ze de achterstand te kunnen inhalen,

Tijdens de zesde liveshow kwam Sumera in de sing-off terecht. Ze werd met de meerderheid van de jurystemmen vervolgens weggestemd.[6] Coach Stacey Rookhuizen liet blijken het hier totaal niet mee eens te zijn en dat ze erg boos was op juryleden Van Tijn en Gordon. Ze zei: "Ik kijk ze deze week niet meer aan. Ik ben echt heel erg boos." Rookhuizen had er zelf een slapeloos nacht van en is erg verdrietig. Voor haar was Sumera al tijdens de auditie één van haar favorieten.[7] Juryleden Gordon en Eric van Tijn reageerden ook in de media. Eric van Tijns reactie was: "Dit is niet als dooddoener bedoeld, maar had dan op haar gestemd! Het publiek bepaalt wie wij moeten kiezen…". Gordon zei: "Ik dacht van tevoren ook dat Sumera de sing-off gemakkelijk zou winnen. Maar ik werd van mijn sokken geblazen door een rennende, tegelijk goed zingende en entertainende Kelvin. Toen wist ik zeker: ’hij heeft de X Factor’.[8]

Daniëlle Penning[bewerken]

Daniëlle Penning (22 november 1988, was 21 tijdens de show) is geboren en getogen in Leende. Daniëlle doet mee aan X Factor, omdat ze het tijd vindt wat met haar zangtalent te doen. Ze heeft al vijf jaar zangles om haar stem te ontwikkelen. Ze is gestopt met een artiestenopleiding in Eindhoven omdat ze geen dans- of zangles meer kreeg, alleen nog drama. Ze wil een echte zangopleiding gaan volgen, liefst op de Rock Academie.

Ze wordt door de jury geprezen om haar professionaliteit tijdens haar optreden op de X Campus: ze viel tijdens het zingen, maar pakte het meteen weer op.

Na drie keer in de sing-off te hebben gestaan, werd Daniëlle tijdens liveshow 5 geëlimineerd.[9] Daniëlle laat ook duidelijk blijken dat ze het niet eens met het nummer was. Zo zegt Daniëlle als eerst dat ze het een rotlied vond dat ze zong en daarna: ""Ik wil niemand de schuld geven, maar achteraf durf ik het best te zeggen: ik had zó graag een ballad willen zingen..."[10] Penning reageerde later die week in TMF met het feit dat ze ooit dit nummer heeft gekozen, maar dan de versie van Beyoncé Knowles. Ook medekandidaat Maaike Vos reageerde: Nee, als wij iets echt niet willen, hoeft het niet.[11] Volgens mij had Daniëlle het nummer zelf gekozen. Ik vond het raar dat Stacey de schuld kreeg." Ook Sumera Espinel reageerde als volgt: "Het gaat in overleg. Ik heb voor vanavond een lied zelf uitgekozen."[11]

Maaike Vos[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Maaike Vos (zangeres) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Maaike Vos (1 maart 1991, was 18 tijdens de audities, werd 19 tijdens de Jury Visits) komt uit het Twentse Lonneker, een dorp net boven Enschede. Ze ontdekte haar talent ruim 1,5 jaar geleden tijdens een karaoke-avond bij een vriendin. In 2009 verliep haar zangcarrière in een sneltreinvaart nadat ze in contact was gekomen met Ike Kluss (bandlid van o.a. Butterfly en ZUV-X-8). Ze was inmiddels aangenomen bij de Zingende Ober als zangeres en trad o.a. op in Zoutpop, festival van het Trekker Meisje en Nobos Jamsession-festival. Ze werd als enige zangeres derde in de talentenjacht van Stichting Jong Talent Twente. Haar vriendin schreef haar medio 2009 in voor de tv-talentenjacht Popstars waar Maaike bij de laatste 30 zou eindigen. Aan het ROC breekt ze abrupt haar opleiding tot Allround-kapster af en vervolgt haar opleiding aan dezelfde school tot Ondernemend Artiest. Eind 2009 wordt ze wederom opgegeven door haar vriendin voor X Factor 2010. Ze weet na vele rondes moeiteloos de liveshows te halen waarna haar avontuur pas echt begint. Maaike zit in de zelfde klas als de drie meiden van het groepje Intence, die afvielen tijdens de Jury Visits.

Op 29 mei verloor Maaike in de finale van Jaap met 49% van de stemmen.[3]

Op 3 juni maakte Maaike in de radio-uitzending van Giel Beelen bekend dat haar "winnaarssingle" "We Belong To The Night" alsnog wordt uitgebracht. Het is onbekend of Maaike nu alleen dit nummer uitbrengt of daadwerkelijk een platencontract heeft. Ook werd die dag bekendgemaakt dat Maaike alsnog komt optreden tijdens de TMF Awards 2010.[12]

Op 5 juni kwam Maaikes debuutsingle binnen op nummer vier in de Single Top 100. Hiermee is Maaike de eerste runner-up van een talentenjacht die in dezelfde week met de winnaar in de top 5 terecht komt. Een week later kwam haar single op nummer 26 binnen in de Top 40.

26+[bewerken]

Janna van den Broek[bewerken]

Janna Linde Heistee Van den Broek (was 28 tijdens de show) is geboren en getogen in de Jordaan. Ze werkt in de horeca, maar is al vanaf jonge leeftijd bezig met muziek. Het is haar droom om door te breken, iets wat ze al langere tijd zonder veel succes nastreeft. Met X Factor hoopt ze daar verandering in te brengen. Tijdens X Factor kreeg ze regelmatig opmerkingen over haar gedrag. Toch wist ze elke ronde door te komen en de liveshows te bereiken.

Janna vertoonde tijdens de X campus en de voorbereidingen van de eerste liveshow een gedrag dat de jury en publiek niet konden waarderen, en het is dan ook haar nederlaag geworden; ze werd in de eerste liveshow direct weggestemd. Ze deed er nog een schepje bovenop door de volgende dag bij Life 4 You haar frustraties te uiten en vertelde dat ze zichzelf en enkele anderen de beste vond en dat er andere kandidaten waren die ontzettend vals zongen, waarbij ze 4Granted noemde. Fans reageerde hier heftig op en waren het ermee eens dat zo'n houding haar nergens zou krijgen.[13]

Sarina Kuipers[bewerken]

Sarina Kuipers (was 36 tijdens de show) is geen nieuwkomer in de muziekwereld. In 1998 deed ze als Vanessa Williams mee aan de Soundmixshow. Later zong ze in het achtergrondkoor van Rob de Nijs en bracht in samenwerking met Henkjan Smits twee weinig succesvolle singles uit. Tevens zong ze de soundtrack van de film Ik ook van jou en is ze sinds 2008 de stem achter de leadertune van Goede tijden, slechte tijden. Verder speelde ze als actrice in diverse musicals en in de Friese televisieserie Bit. Ook is Sarina actief als zangdocent.

Sarina gaf zich op voor X Factor omdat ze eindelijk wil doorbreken in de muziekwereld, naar eigen zeggen omdat ze niet meer genoeg heeft aan het zingen in een coverband.

Sarina werd in de vierde liveshow weggestemd. Wel waren juryleden Stacey en Gordon ervan overtuigd dat Sarina er wel komt.[14]

Op 8 mei werd officieel bekendgemaakt dat Sarina de titelsong gaat zingen van de tweede bioscoopfilm van Snuf de hond.[15]

Dony Vernianto[bewerken]

Dony Vernianto (10 augustus 1981, was 28 tijdens de show) komt uit Indonesië, maar is in Nederland om te studeren. Dony studeert International Tourism Management and Consultancy en zit in zijn laatste jaar. Zijn hobby is zingen en daarom heeft hij zich opgegeven voor X Factor. Dony heeft in Indonesië al verscheidene karaokewedstrijden gewonnen.

Dony werd tijdens de audities door de media vergeleken met artiesten als Susan Boyle en Paul Potts, omdat hij niet de looks heeft van een artiest maar wel een goede stem.[16]

Dony is erg gecharmeerd van jurylid Stacey Rookhuizen. In de tweede liveshow zong Dony Whitney Houstons "Saving all my love for you" voor Stacey. Dony liep op een gegeven moment zelfs tijdens het zingen naar Rookhuizen toe, terwijl hij haar de woorden 'We'll be making love the whole night through' toezong.[17]

Tijdens de halve finale moest Dony als eerste de show verlaten. Hiermee heeft Dony de vierde plek behaald.[18]

Groepen[bewerken]

4Granted[bewerken]

De vier heren van 4Granted (voorheen Ups and Downs) deden alle vier een solo auditie, behalve Tom Bos (10 juli 1992, was 17 tijdens de show). Tom deed auditie in de boyband Groupie Love, maar de jury zag hier geen potentie in. Echter vond de jury Tom goed genoeg om solo door te gaan. Tijdens de X Campus hield het avontuur op voor Tom, maar ook voor Milo Buwalda (15 april 1991, was 18 tijdens de audities, werd 19 tijdens de liveshows), Berndt Woest (27 september 1989, was 20 tijdens de show) en Léon Moorman(2 februari 1990, was 19 jaar tijdens de auditie, werd 20 na de x-campus). De jury besloot om de vier in een groepje te plaatsen en ze in die samenstelling door te laten gaan naar de volgende ronde. Met succes, want de groep behoort tot de drie beste uit de categorie. Papa Was A Rolling was de eerste single die 4Granted als groep zong.

Na de tweede liveshow moest 4Granted de show verlaten.[19] Wel gaven ze aan nu bij elkaar te blijven. Ze willen samen zang- en danslessen nemen om alsnog een platencontract naar binnen te slepen.[20]

Tijdens liveshow vijf presenteerde Milo en Berndt samen de backstageshow. Normaal gesproken doet het duo Whatever dit, maar omdat zij op vakantie zijn vervangen Milo en Berndt hun.[21]

Tom kreeg na X Factor een rol in de speelfilm Levenslang.[22] De opnames van deze film zijn begonnen in oktober 2010. In het voorjaar van 2011 moet de film uitkomen.

BadBoyz[bewerken]

BadBoyz bestaat uit Boy Luntungan (11 juni 1986, was 23 tijdens de show) en Jaimy Trommelen (artiestennaam J-Me; 27 juli 1989, was 20 tijdens de show). De twee leerden elkaar kennen tijdens de voorrondes van Popstars, waar ze beiden vlak voor de liveshows de show moesten verlaten. Daarna bleven de twee jongens vrienden en zongen ze wat samen. Vlak voor het derde seizoen van X Factor besloten ze hun krachten te bundelen en mee te doen als een duo.

In de zevende liveshow van 21 mei kwamen de BadBoyz voor de tweede keer in de herkansing de staan, samen met Kelvin. De jury gaf uiteindelijk de voorkeur aan Kelvin, en hiermee werden de BadBoyz dus weggestemd.[23]

De dag na hun exit laten de jongens weten niet blij te zijn met de opmerkingen van jurylid Stacey Rookhuizen.[24]

Op 8 juni werd bekendgemaakt dat de BadBoyz hun single gaan uitbrengen.[25] Deze single is nooit uitgebracht. Wel zetten BadBoyz diverse nummers op hun officiële website en YouTube-pagina.

BadBoyz deden in 2011 ook mee aan de De Nationale IQ Test.[26]

In 2011 hebben ze toch een single uitgebracht genaamd: 'Let's Go'.

In januari 2012 doen BadBoyz mee aan The Winner Is.... Ze staan met zeven andere duo's in de categorie Duo's. Het geld dat ze winnen willen ze gaan gebruiken voor hun carrière.

Fierce[bewerken]

Fierce (voorheen D!k) bestaat uit de drie vriendinnen: Sharifa Blikslager (18 mei 1988, was 22 tijdens de show), Virgillia Bloem (21 december 1988, was 22 tijdens de show) en Rakinah Ash (was 21 tijdens de show). De meiden deden tijdens het tweede seizoen een solo-auditie, maar kwamen niet verder. Ze besloten het opnieuw te proberen als groep, onder de naam D!k. Gordon was meteen enthousiast over de meiden, maar vond de naam hen tekortdoen. Gordon stelde nog tijdens de auditieronde de naam Fierce voor. Drie dagen voor de liveshows was er wat ophef rondom de groep. Er was onderling een ruzie ontstaan en de toekomst van de groep in X Factor was even onzeker. Uiteindelijk werd de ruzie uitgepraat en staat Fierce in volledige bezetting in de eerste liveshow.[27] Volgens de groepsleden ging het om een uit de hand gelopen meningsverschil.[28] Na de eerste liveshow moest de groep samen met Janna van den Broek de show verlaten, nadat Angela Groothuizen voor Daniëlle stemde, en die dus een meerderheid had (Gordon, Eric van Tijn en Stacey Rookhuizen stemden allemaal voor hun eigen kandidaat). Opmerkelijk: Sharifa is werkzaam als songwriter en is verantwoordelijk voor twee nummers van het tweede album van Sharon Kips.[29] Tijdens de zevende liveshow vertelde Gordon dat Fierce in week 2 het nummer "Fight For This Love" van Cheryl Cole zouden gaan zingen. Uiteindelijk liet Gordon het de BadBoyz doen in week 7.

Op 12 mei 2010 laat Blikslager via Hyves, als reactie op een vraag of zij solo doorgaat of met Fierce, weten dat zij solo door gaat. Waarschijnlijk is Fierce uit elkaar en gaan ze alle drie solo verder. Echter is Fierce niet uit elkaar. Sharifa en Rakinah treden nog regelmatig op als Fierce. Virgillia heeft de groep inmiddels definitief verlaten.[30]

Sharifa en Rakinah traden nog regelmatig op als Fierce, maar tegenwoordig niet meer. De drie zijn nog wel vriendinnen en treden soms nog wel op. Zo waren ze te zien als de achtergrondzangeressen van Brown Hill tijdens de vijfde liveshow van X Factor.

Liveshows[bewerken]

Resultaten[bewerken]

Kandidaten kleur

     – Finalist was in the bottom two/three en moest nog een keer zingen in de sing-off
     – Finalist was veilig (geen bepaalde volgorde)
     – Finalist ontving het minst aantal stemmen en werd meteen geëlimineerd (geen sing-off)
Week 1
Week 2
Week 3
Week 4
Week 5
Week 6
Week 7
Week 8
Ronde 1
Ronde 2
Ronde 3
Jaap van Reesema
Veilig Veilig Veilig Veilig Veilig Veilig Veilig Veilig Veilig Winnaar
51%
Maaike Vos
Veilig 9e Veilig Veilig Veilig Veilig Veilig Veilig Veilig Runner-Up
49%
Kelvin Muïs
Veilig Veilig Veilig Bottom two Veilig 6e Bottom two Veilig 3e Geëlimineerd
(Week 8)
Dony Vernianto
Veilig Veilig Veilig Veilig Veilig Veilig Veilig 4e Geëlimineerd
(Week 8)
BadBoyz
Veilig Veilig Veilig Veilig Bottom two Veilig Bottom two Geëlimineerd
(Week 7)
Sumera Espinel
Veilig Veilig Veilig Veilig Veilig 5e Geëlimineerd
(Week 6)
Daniëlle Penning
Bottom three Veilig Bottom two Veilig Bottom two Geëlimineerd
(Week 5)
Sarina Kuipers
Veilig Veilig Veilig Bottom two Geëlimineerd
(Week 4)
Mathijs Rumping
Veilig Veilig Bottom two Geëlimineerd
(Week 3)
4Granted
Veilig 10e Geëlimineerd
(Week 2)
Fierce
Bottom three Geëlimineerd
(Week 1)
Janna van den Broek
Bottom three Geëlimineerd
(Week 1)
Bottom Two/Three v.d. Broek,
Fierce,
Penning
4Granted,
Vos
Penning,
Ruming
Kuipers,
Muïs
BadBoyz,
Penning
Espinel,
Muïs
BadBoyz,
Muïs
Geen bottom two/Jury's stem; publiek stemt alleen wie geëlimineerd word.
Van Tijns eliminatiestem Penning,
Fierce
4Granted Rumping Muïs Penning Espinel BadBoyz
Rookhuizens eliminatiestem Fierce,
v.d. Broek
4Granted Rumping Kuipers BadBoyz Muïs BadBoyz
Groothuizens eliminatiestem Fierce,
v.d. Broek
Vos Penning Kuipers Penning Espinel BadBoyz
Heuckeroths eliminatiestem Penning,
v.d. Broek
Vos Rumping Kuipers Penning Espinel Muïs
Geëlimineerd Fierce
3 van de 4
Stemmen
4Granted
3,9%
Deadlock
Mathijs Rumping
3 van de 4
Stemmen
Sarina Kuipers
3 van de 4
Stemmen
Daniëlle Penning
3 van de 4
Stemmen
Sumera Espinel
3 van de 4
Stemmen
BadBoyz
3 van de 4
Stemmen
Dony Vernianto
Bottom
Kelvin Muïs
Bottom
Maaike Vos
Bottom
Janna v.d. Broek
3 van de 4
Stemmen

Liveshow details[bewerken]

Week 1 (9 april)[bewerken]

Thema: Let The Battle Begin
Celebrity-gast: Cheryl Cole ("Fight For This Love")

Tijdens de persconferentie op 7 april werd bekendgemaakt dat tijdens de eerste liveshow niet één, maar twee acts zullen afvallen.[31] Na afloop van de show werd bekendgemaakt dat de drie acts met het laagste aantal stemmen in de "Bottom Three" terecht zouden komen en vervolgens zou de jury twee acts naar huis sturen.

Volgorde Artiest Coach Liedje (originele artiest) Resultaat
1 Daniëlle Penning Rookhuizen "Bad Boys" (Alexandra Burke) Bottom Three
2 BadBoyz Gordon "Everything She Wants" (Wham!) Veilig
3 Jaap van Reesema Groothuizen "(Sittin' On) The Dock of the Bay" (Otis Redding) Veilig
4 Janna van den Broek Van Tijn "Tell Me 'bout It" (Joss Stone) Geëlimineerd
5 Sumera Espinel Rookhuizen "Mama Do" ((Pixie Lott) Veilig
6 Dony Vernianto Van Tijn "Lately" (Stevie Wonder) Veilig
7 Maaike Vos Rookhuizen "Mr. Rock & Roll" (Amy MacDonald) Veilig
8 4Granted Gordon "End of the Road" (Boyz II Men) Veilig
9 Mathijs Rumping Groothuizen "Clocks" (Coldplay) Veilig
10 Fierce Gordon "Bills, Bills, Bills" (Destiny's Child) Geëlimineerd
11 Sarina Kuipers Van Tijn "Single Ladies (Put a Ring on It)" (Beyoncé)) Veilig
12 Kelvin Muïs Groothuizen "Man in the Mirror" (Michael Jackson) Veilig
Jurystemmen voor eliminatie
 • Gordon: Daniëlle Penning & Janna van den Broek – Steunt zijn eigen act, Fierce.
 • Van Tijn: Daniëlle Penning & Fierce – Steunt zijn eigen act, Janna van den Broek.
 • Rookhuizen: Fierce & Janna van den Broek – Steunt haar eigen act, Daniëlle Penning.
 • Groothuizen: Fierce & Janna van den Broek – vond dat Daniëlle niet thuishoorde in de bottom.

Week 2 (16 april)[bewerken]

Thema: Diva's
Celebrity-gast: Laura Jansen ("Use Somebody")[32]

Volgorde Artiest Coach Liedje (originele artiest) Resultaat
1 Jaap van Reesema Groothuizen "Simply The Best" (Tina Turner) Veilig
2 Maaike Vos Rookhuizen "Bad Romance" (Lady Gaga) Bottom Two
3 Dony Vernianto Van Tijn "Saving All My Love" (Whitney Houston) Veilig
4 4Granted Gordon "Ain't Nobody" (Chaka Khan) Geëlimineerd
5 Daniëlle Penning Rookhuizen "Beautiful" (Christina Aguilera) Veilig
6 Kelvin Muïs Groothuizen "If I Ain't Got You" (Alicia Keys) Veilig
7 Sumera Espinel Rookhuizen "Crazy In Love" (Beyoncé) Veilig
8 BadBoyz Gordon "One Sweet Day" (Mariah Carey) Veilig
9 Sarina Kuipers Van Tijn "Hurt" (Christina Aguilera) Veilig
10 Mathijs Rumping Groothuizen "Waiting For Tonight" (Jennifer Lopez) Veilig
Jurystemmen voor eliminatie
 • Rookhuizen: 4Granted – Steunt haar eigen act, Maaike Vos.
 • Gordon: Maaike Vos – Steunt zijn eigen act, 4Granted.
 • Van Tijn: 4Granted – vindt dat Maaike veel meer is gegroeid en nog veel meer groeit.
 • Groothuizen: Maaike Vos – Zodat er een deadlock kwam.
Note
 • Als beide acts twee stemmen van de jury krijgen, wordt uiteindelijk de persoon met het minste aantal publieksstemmen geëlimineerd. Hieruit bleek 4Granted maar 3,9% van de stemmen te hebben gekregen en Maaike 4,9%.[19]
 • Ronan Keating zou gaan optreden als Celebrity-gast, maar door Vulkaanuitbarsting onder de Eyjafjallajökull 2010 lag het hele vliegverkeer in Noord- en Noordwest-Europa stil. Op de dag zelf werd bekendgemaakt dat Laura Jansen de vervanging is.[32][33]

Week 3 (23 april)[bewerken]

Thema: Rock
Celebrity-gast: Kane ("In Over My Head")[34]

Volgorde Artiest Coach Liedje (originele artiest) Resultaat
1 Dony Vernianto Van Tijn "Somebody To Love" (Queen) Veilig
2 Sumera Espinel Rookhuizen "Paint It, Black" (The Rolling Stones) Veilig
3 Kelvin Muïs Groothuizen "Cruel Man" (Intwine) Veilig
4 BadBoyz Gordon "Higher Ground" (Stevie Wonder - Red Hot Chili Peppers versie) Veilig
5 Daniëlle Penning Rookhuizen "You Oughta Know" (Alanis Morisette) Bottom Two
6 Jaap van Reesema Groothuizen "Times are changing" (Di-rect) Veilig
7 Sarina Kuipers Van Tijn "The Show Must Go On" (Queen) Veilig
8 Mathijs Rumping Groothuizen "Where the Streets Have No Name" (U2) Geëlimineerd
9 Maaike Vos Rookhuizen "Don't Speak" (No Doubt) Veilig
Jurystemmen voor eliminatie
 • Rookhuizen: Mathijs Rumping – Steunt haar eigen act, Daniëlle Penning.
 • Groothuizen: Daniëlle Penning – Steunt haar eigen act, Mathijs Rumping.
 • Van Tijn: Mathijs Rumping – Zag meer star quality in Daniëlle en gelooft meer in haar.
 • Gordon: Mathijs Rumping – Vond Daniëlle qua vocaal en act sterker.
Note

Week 4 (30 april)[bewerken]

Thema: Nederlands product[36]
Celebrity-gast: Alain Clark ("Love Is Everywhere")[36]
Groepsoptreden: "You're The Voice" (vertolkt door alle 12 finalisten)[36]

Volgorde Artiest Coach Special Coach Liedje (originele artiest) Resultaat
1 Sarina Kuipers Van Tijn Caro Emerald "De Bestemming" (Marco Borsato) Geëlimineerd
2 Kelvin Muïs Groothuizen Alain Clark "Liefs uit Londen" (BLØF) Bottom Two
3 BadBoyz Gordon Ray & Anita "Kijk Om Je Heen" (Re-Play) Veilig
4 Maaike Vos Rookhuizen Esmée Denters "Tot Jij Mijn Liefde Voelt" (Van Dik Hout - Nederlandse vertaling van Make You Feel My Love) Veilig
5 Daniëlle Penning Rookhuizen Esmée Denters "Hold On" (Alain Clark) Veilig
6 Dony Vernianto Van Tijn Caro Emerald "Little Green Bag" (George Baker Selection) Veilig
7 Jaap van Reesema Groothuizen Alain Clark "Margherita" (Marco Borsato) Veilig
8 Sumera Espinel Rookhuizen Esmée Denters "Miracle" (Ilse DeLange) Veilig
Jurystemmen voor eliminatie
 • Van Tijn: Kelvin Muïs – Steunt zijn eigen act, Sarina Kuipers.
 • Groothuizen: Sarina Kuipers – Steunt haar eigen act, Kelvin Muïs.
 • Gordon: Sarina Kuipers – Vond dat Kelvin een fantastische optreden had neergezet.
 • Rookhuizen: Sarina Kuipers – Haar hart ging uit naar Kelvin.

Week 5 (7 mei)[bewerken]

Thema: Movie Night
Celebrity-gast: Alexandra Burke ("Bad Boys")[37][38][39]

Volgorde Artiest Coach Liedje (originele artiest) Film Resultaat
1 BadBoyz Gordon "Smooth Criminal" (Michael Jackson)[40] Moonwalker Bottom Two
2 Daniëlle Penning Rookhuizen "Diamonds Are a Girl's Best Friend " (Carol Channing - Nicole Kidman versie) Moulin Rouge! Geëlimineerd
3 Jaap van Reesema Groothuizen "Kiss From A Rose" (Seal) Batman Forever Veilig
4 Dony Vernianto Van Tijn "Brand New Day" (The Wiz Stars)[40] The Wiz Veilig
5 Sumera Espinel Rookhuizen "Purple Rain" (Prince and The Revolution) Purple Rain Veilig
6 Kelvin Muïs Groothuizen "Stayin' Alive" (Bee Gees) Saturday Night Fever Veilig
7 Maaike Vos Rookhuizen "There You'll Be" (Faith Hill) Pearl Harbor Veilig
Jurystemmen voor eliminatie
 • Rookhuizen: BadBoyz – Steunt haar eigen act, Daniëlle Penning.
 • Gordon: Daniëlle Penning – Steunt zijn eigen act, BadBoyz.
 • Groothuizen: Daniëlle Penning – Vindt BadBoyz een sensationele act en was onder de indruk van hoe de BadBoyz in de bottom two was gekomen.
 • Van Tijn: Daniëlle Penning – Koos voor de act met het meeste vertrouwen.

Week 6 (14 mei)[bewerken]

Thema: Big Band (Big Band-repertoire; Speciaal arrangement)
Celebrity-gast: Gabriella Cilmi ("On A Mission")[41]

Volgorde Artiest Coach Big Band-repertoire liedje (originele artiest) Volgorde Speciaal arrangement liedje (originele artiest) Resultaat
1 Jaap van Reesema Groothuizen "Ain't No Mountain High Enough" (Marvin Gaye & Tammi Terrell) 7 "Heaven" (Bryan Adams) Veilig
2 Maaike Vos Rookhuizen "Son Of A Preacher Man (Dusty Springfield) 8 "American Boy" (Estelle feat. Kanye West) Veilig
3 Dony Vernianto Van Tijn "Me. And Mrs. Jones" (Billy Paul) 9 "Umbrella" (Rihanna - The Baseballs versie) Veilig
4 BadBoyz Gordon "Mack The Knife" (Louis Armstrong) 10 "Closer" (Ne-Yo) Veilig
5 Sumera Espinel Rookhuizen "Smile" (Nat King Cole) 11 "When Love Takes Over" (David Guetta feat. Kelly Rowland) Bottom Two
6 Kelvin Muïs Groothuizen "Ain't Got No, I Got Life" (Nina Simone) 12 "Cry Me A River" (Justin Timberlake) Bottom Two
Bottom two details
1 Sumera Espinel Rookhuizen "When Love Takes Over" (David Guetta feat. Kelly Rowland) Geëlimineerd
2 Kelvin Muïs Groothuizen "Ain't Got No, I Got Life" (Nina Simone) Veilig
Jurystemmen voor eliminatie
 • Rookhuizen: Kelvin Muïs – Steunt haar eigen act, Sumera Espinel.
 • Groothuizen: Sumera Espinel – Steunt haar eigen act, Kelvin Muïs
 • Van Tijn: Sumera Espinel – Vond dat Kelvin fel over Sumera heen ging in de sing-off.
 • Gordon: Sumera Espinel – Stemt Sumera weg op basis van haar optreden in de sing-off.

Week 7 (21 mei)[bewerken]

Thema: Paparazzi
Celebrity-gast: Macy Gray ("Beauty in the World")[42]

Volgorde Artiest Coach Liedje 1 (originele artiest) Volgorde Liedje 2 (originele artiest) Resultaat
1 Maaike Vos Rookhuizen "Toxic" (Britney Spears) 6 "Just Like A Pill" (P!nk) Veilig
2 Dony Vernianto Van Tijn "Human Nature" (Michael Jackson) 7 "Can't Help Falling In Love" (Elvis Presley) Veilig
3 Kelvin Muïs Groothuizen "Heartbreak Warfare" (John Mayer) 8 "A Song For You" (Leon Russell - Ray Charles versie) Bottom Two
4 BadBoyz Rombley[43] "Señorita" (Justin Timberlake) 9 "Fight For This Love" (Cheryl Cole) Bottom Two
5 Jaap van Reesema Groothuizen "Don't Let the Sun Go Down On Me" (Elton John - Elton John/George Michael versie) 10 "Smells Like Teen Spirit" (Nirvana) Veilig
Bottom two details
1 Kelvin Muïs Groothuizen "A Song For You" (Leon Russell - Ray Charles versie) Veilig
2 Badboyz Rombely[43] "Fight For This Love" (Cheryl Cole) Geëlimineerd
Jurystemmen voor eliminatie
 • Groothuizen: Badboyz - Steunt haar eigen act, Kelvin Muïs.
 • Rombley: Kelvin Muïs – Steunt haar eigen act, BadBoyz.
 • Van Tijn: Badboyz – Vond Kelvin die avond zo goed dat hij hem niet naar huis kon sturen.
 • Rookhuizen: Badboyz – Ging voor het gevoel van haar hart.
Note
 • Gordon kon deze week zijn act BadBoyz niet coachen door de concertreeksen van De Toppers. Edsilia Rombley nam eenmalig de coaching van Gordon over.[43]

Week 8 (28 mei – Halve Finale)[bewerken]

Thema: Cover eigen stijl, Radio 538
Celebrity-gast: Jamie Cullum ("Don't Stop the Music")[44]

Deze aflevering opende de vier overgebleven acts de show met een duet met Jamie Cullum. De vier finalisten en Jamie Cullum zongen samen "You Get What You Give" (New Radicals).

Volgorde Artiest Coach Cover eigen stijl (originele artiest) Volgorde Radio 538 (originele artiest) Resultaat
1 Kelvin Muïs Groothuizen "Black or White" (Michael Jackson) 5 "All The Right Moves" (OneRepublic) Geëlimineerd
2 Dony Vernianto Van Tijn "I Don't Want To Miss A Thing" (Aerosmith) N/A - Geëlimineerd na eerste optreden Geëlimineerd
3 Maaike Vos Rookhuizen "Fireflies" (Owl City) 6 "Battlefield" (Jordin Sparks) Veilig
4 Jaap van Reesema Groothuizen "Everybody Hurts" (R.E.M.) 7 "Hey, Soul Sister" (Train) Veilig
Note

Week 8 (29 mei – Finale)[bewerken]

Thema: Mentors keuze, Eigen keuze, Favoriete nummer tijdens de competitie , Winnaars single
Celebrity-gast: Lisa Lois ("Little By Little")[45]

Volgorde Artiest Coach Liedje 1 (originele artiest) Liedje 2 (originele artiest) Favoriete performance (week) Winnaarsnummer Resultaat
1 Maaike Vos Rookhuizen "TiK ToK" (Ke$ha) "True Colors" (Cyndi Lauper) "There You'll Be" (week 5) "We Belong to the Night" Runner-up
2 Jaap van Reesema Groothuizen "When a man loves a woman" (Percy Sledge) "With a Little Help from My Friends" (The Beatles - Joe Cocker versie) "Margherita" (week 4) "Don't Stop Believin'" Winnaar
Note
 • Maaike zong eerst de Mentors keuze en als tweede haar eigen keuze. Jaap zong net andersom. Jaap zong eerst zijn eigen keuze gevolgd door de mentors keuze.

Discografie[bewerken]

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
You're The Voice 07-05-2010 22-05-2010 30 2 als Dutch X Factor 2010 / #2 in de Single Top 100

Kijkcijfers[bewerken]

Show Datum Kijkcijfers Plek Bron
Auditie 1 5 februari 1.539.000 #2 [46]
Auditie 2 12 februari 1.591.000 #2 [47]
Auditie 3 19 februari 1.695.000 #1 [48]
X Campus 1 26 februari 1.444.000 #7 [49]
X Campus 2 5 maart 1.457.000 #3 [50]
X Campus 3 12 maart 1.622.000 #2 [51]
X Campus 4 19 maart 1.546.000 #2 [52]
Juryvisit 1 26 maart 1.433.000 #3 [53]
Juryvisit 2 2 april 1.473.000 #3 [54]
Liveshow 1 9 april 1.545.000 #3 [55]
Liveshow 1: De Uitslag 1.293.000 #6
Liveshow 2 16 april 1.637.000 #3 [56]
Liveshow 2: De Uitslag 1.258.000 #7
Liveshow 3 23 april 1.366.000 #4 [57]
Liveshow 3: De Uitslag 1.296.000 #7
Liveshow 4 30 april 1.644.000 #3 [58]
Liveshow 4: De Uitslag 1.322.000 #7
Liveshow 5 7 mei 1.607.000 #2 [59]
Liveshow 5: De Uitslag 1.472.000 #4
Liveshow 6 14 mei 1.663.000 #1 [60]
Liveshow 6: De Uitslag 1.306.000 #4
Liveshow 7 21 mei 1.667.000 #1 [61]
Liveshow 7: De Uitslag 1.242.000 #5
Halve Finale 28 mei 1.923.000 #1 [62]
Halve Finale: De Uitslag 1.655.000 #3
Finale 29 mei 1.986.000 #2 [63]
Finale: De Uitslag 2.109.000 #1

Externe link[bewerken]