Eric van Tijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eric van Tijn
Eric van Tijn voor het Europees Parlement
Algemene informatie
Volledige naam Eric Job van Tijn
Geboren 2 november 1956
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1980-heden
Beroep muziekproducent, componist
Act(s) Fluitsma & Van Tijn
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Eric Job van Tijn (Amsterdam, 2 november 1956) is een Nederlandse muziekproducent.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd en studie[bewerken | brontekst bewerken]

De ouders van Eric van Tijn, Eli en Lena van Tijn, hadden op 1 juli 1956 aan de Kloveniersburgwal geluidsstudio Artisound (daarna Soundwise) opgericht, waardoor hij letterlijk in de studio opgroeide. Tijdens zijn schoolperiode speelde hij in verschillende bandjes. Na het vwo ging hij naar het conservatorium waar hij compositie, piano en arrangeren studeerde. In die tijd maakte hij samen met Patricia Paay zijn eerste platenproductie.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980, arrangeerde en produceerde Van Tijn de muziek voor het succesvolle tv-programma De Familie Knots, wat meteen zijn eerste albumproductie was. Dit was tevens het begin van de samenwerking met Jochem Fluitsma. Fluitsma & Van Tijn produceerden meer dan 80 hits in Nederland, gespeeld en gezongen door onder anderen The Scene, Richenel, Mai Tai, Guus Meeuwis, Loïs Lane, De Kast, Willeke Alberti, de Dolly Dots en Mathilde Santing. Als uitvoerende artiesten hadden ze samen een onverwachte nummer 1-hit met 15 miljoen mensen, oorspronkelijk geschreven als reclamelied voor de Postbank.

Bij het publiek is Van Tijn vooral bekend als jurylid van de televisieprogramma's Idols en X factor. Ook heeft hij de nummers van Ruth Jacott en Edsilia Rombley gecomponeerd voor het Eurovisiesongfestival van respectievelijk 1993 en 1998. Tevens werkte hij met zijn band mee aan de rechtstreeks uitgezonden tv-finale van X factor en de tv-programma's Tarzan en Op zoek naar Evita. Sinds 2013 heeft hij de muzikale leiding over The Passion.

Wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek kreeg hij samen met Jochem Fluitsma in 2018 de Lifetime Achievement Award van Buma/Stemra.[1] Van Tijn heeft ook de muziek van het Eurovisiesongfestival 2021 gecomponeerd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoenen:1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6
Presentatie:Tooske Breugem (1 - 2) · Reinout Oerlemans (1 - 2) · Martijn Krabbé (3 - 4) · Chantal Janzen (3) · Wendy van Dijk (4) · Lieke van Lexmond (5 - 6) · Ruben Nicolai (5 - 6)
Jury:Henkjan Smits (1 - 3) · Eric van Tijn (1 - 4) · Jerney Kaagman (1 - 4) · Edwin Jansen (1 - 2) · John Ewbank (4) · Gordon (4) · Martijn Krabbé (5 - 6) · Eva Simons (5 - 6) · Jamai Loman (5 - 6) · Ronald Molendijk (5 - 6)
Winnaars:Jamai Loman · Boris Titulaer · Raffaëla Paton · Nikki Kerkhof · Nina den Hartog · Julia van Helvoirt
Winnaars Song:"Step Right Up" · "When You Think Of Me" · "Right Here, Right Now" · "Hello World" · "Lights Go Out" · "Superhelden"
Runners-Up:Jim Bakkum · Maud Mulder · Floortje Smit · Nathalie Makoma · Kimberly Fransens · Bram Boender
Andere finalisten:Seizoen 1: Hind Laroussi · Dewi Pechler · Marieke van Ginneken · Zosja El Rhazi · Roger Peterson
Seizoen 2: Eric Bouwman · Ron Link · Robin Zijlstra · Meike Hurts · Nick Schilder · Lianne van Groen
Seizoen 3: Christon Kloosterboer
Seizoen 4: Charlene Meulenberg · Ferry Doedens