De Familie Knots

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Familie Knots
Tante Til
Tante Til
Speelduur 25-30 min.
Bedenker Hetty Heyting
Voice-over Marnix Kappers
Hoofdrollen Hetty Heyting
Jan Simon Minkema
Marnix Kappers
Regie Nan de Vries
Muziek Hetty Heyting
Eric van Tijn
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 22 oktober 1980
Einde 27 februari 1984
Afleveringen 21
Seizoenen 4
Netwerk of omroep NCRV
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Familie Knots was een jeugdtelevisieprogramma van de NCRV dat uitgezonden werd van 22 oktober 1980 tot 27 februari 1984. Vrijwel alle personages uit deze serie werden door drie acteurs gespeeld; alleen voor enkele kinderrollen werden kinderen ingeschakeld.

Rolverdeling[bewerken]

 • Hetty Heyting was de bedenkster van de serie en speelde de artistieke "Tante Til", de onhandige "oma Knots" en het achternichtje "Hansje" dat in de winkel staat;
 • Marnix Kappers gaf vorm aan "Neef Herbert", dokter, PTT man, "vader Vogel" en "buurvrouw Pronk". Ook deed hij de karakteristieke voice-over;
 • Jan-Simon Minkema nam de rollen van "opa Knots", "Arend Vogel" en "Onkel X" voor zijn rekening.

De enige volwassen gastrol was voor Carolien van den Berg als "Aaf Klaver".

Hoofdpersonages[bewerken]

Personage Acteur/actrice
Tante Til Hetty Heyting
Oma Knots Hetty Heyting
Hansje Hetty Heyting
Opa Knots Jan-Simon Minkema
Onkel X\Onkel Frederik Jan-Simon Minkema
Arend Vogel Jan-Simon Minkema
Neef Herbert Marnix Kappers

Gastpersonages[bewerken]

Personage Acteur/actrice
Aaf Klaver Carolien van den Berg
Buurvrouw Pronk Marnix Kappers
Vader Vogel
PTT-man
Dokter Frank Herman
Marius Movie
Manus Franssen
Dokter Kruimel
Meneer van der Pol
Henk de Bruin Jan Simon Minkema
Belastinginspecteur de Wit
Jos Jan Hopman
Agenten Jan Hopman
Kees Broos
Schooljongens Govert Hartog
Gilles Hartog

Over de serie[bewerken]

De serie speelt zich af in het huis van de familie Knots. De excentrieke Tante Til (voluit: Mathilde) is kunstschilderes. Ze draagt altijd een grote roze jurk, een roze hartjesbril en ze rookt haar sigaretten uit een sigarettenpijp. Het salonatelier is haar werkplaats, op het rieten bankstelletje rust ze uit en snoept dan geregeld van de bonbons ('zalige zoetertjes'), die altijd op tafel staan. Tante Til is min of meer de kostwinner voor de familie, voor ieder schilderij krijgt ze naar eigen zeggen "een slordige duizend piekjes". Van de stripwinkel moeten ze het niet hebben, "die brengt geen ene sou op". Til is getrouwd met Frederik, die ze steevast met Frederik lieverdje aanspreekt. Frederik was glazenwasser, maar zit na een val van de ladder werkloos thuis. Omdat hij als glazenwasser tien jaar lang intensief door alle 422 ramen van het politiebureau naar binnen heeft kunnen gluren en zo de kunst kon afkijken heeft hij zichzelf tot detective Onkel X verklaard ("Onkel X is de naam") en is continu bezig om dingen grondig uit te zoeken. Later krijgt hij tot ieders verrassing een carrière als filmacteur in Hollywood. In de keuken zitten opa Herman en oma Johanna Knots, de ouders van Tante Til. Opa Knots (ouwe zemelaar) was vroeger de eigenaar van de winkel (daarom staat er ook Fam. H. Knots op het raam). Er werd destijds in tweedehands spulletjes gehandeld. Opa moppert altijd op oma Knots: "Hè mens, wat ben je toch onhandig!", en heeft een diepgewortelde hekel aan kinderen. Oma kookt bizarre soepjes en maakt een potje van het huishouden maar bedoelt het allemaal erg goed. Beneden heeft de familie Knots een stripboekenruilwinkel, waar het (achter)nichtje Hansje achter de toonbank staat. Hansje heeft haar middelbare school niet afgemaakt, iets waar ze behoorlijk spijt van heeft. Ze doet dan ook nu de avondschool. Hansje heeft een oogje op de onderwijzer Arend Vogel die vanwege zijn overspannenheid op zolder een kamer huurt. Diep van binnen kijkt ze tegen hem op. Arend vindt zichzelf behoorlijk eigentijds, maar is toch vaak stiekem best ouderwets, Hansje wijst 'm daar soms fijntjes op. Tot slot is er nog neef Herbert, de ambtenaar. Hij komt vaak langs bij zijn familie en is gek op speledingetjes en cadeauverrassingen. In een van de afleveringen lijkt het even of Neef Herbert aan de vrouw komt: De ambiteuze Aaf Klaver (Carolien van den Berg) ziet in Herbert wel een minister en wil hem helemaal omturnen. Maar daar steekt Tante Til een (roze) stokje voor.

De bemoeizuchtige buurvrouw Pronk komt af en toe suiker lenen (en pogingen wagen zich in te likken bij de familie), en soms komt de irritant-nieuwsgierige vader Vogel bij meester Vogel op bezoek. Een stem die van boven lijkt te komen, de voice-over, verbindt de scènes aan elkaar ("Ondertussen, is de sfeer in het salonatelier, om te snijden"). De karakters reageren ook af en toe op die stem, door omhoog te kijken, of hem het zwijgen op te leggen. Tante Til heeft de gave om mensen met de roze verf te bedwelmen om ze zo weer op het rechte pad te brengen of om ze van hun problemen te verlossen. En dan komen er in de winkel natuurlijk regelmatig kinderen langs ("ettertjes" of "hyena's" volgens Opa). Soms willen ze alleen iets kopen of ruilen, soms ook hebben ze een probleem waar in de aflevering nader op wordt ingegaan.

Muziek[bewerken]

Voor elke aflevering werd een liedje geschreven. In de eerste twee afleveringen waren dat er twee, maar de 19 die daarop volgden hadden één nummer in zich. Hetty Heyting wilde liedjes die kinderen zouden aanspreken, en daarbij in clipvorm. De NCRV stelde eerst Harry Bannink voor om deze muziek te schrijven, maar Heyting vond hem niet eigentijds genoeg. De muziek werd uiteindelijk gecomponeerd en geproduceerd door Eric van Tijn.

De clips werden gezongen door Hetty Heyting en Jan-Simon Minkema (solo of duo); de personages, andere karakters dan de rollen in het verhaal, werden buiten Heyting en Minkema ook door Marnix Kappers gespeeld. Na de laatste aflevering werd er een LP uitgebracht in roze uitvoering met alle liedjes.

Afleveringen[bewerken]

Aflevering Titel Uitzenddatum Vlag van Nederland
1 De meester ziet het niet meer zitten 22 oktober 1980
2 De vernielzucht 26 november 1980
3 De één is de ander niet 31 december 1980
4 Heb ik iets van je aan? 4 februari 1981
5 Het lanterfantje 11 maart 1981
6 Enge dingen 2 mei 1981
7 Aanstelleritus 20 mei 1981
8 Geheimpjes 7 oktober 1981
9 Linke soep 11 november 1981
10 Omkoperij 16 december 1981
11 Opgestaan plaats vergaan 20 januari 1982
12 Ik pik het niet 24 februari 1982
13 Je hebt 't of je hebt 't niet 31 maart 1982
14 Laat je nakijken 5 mei 1982
15 Eens een dief altijd een dief 30 december 1982
16 Eenzaam maar niet in je uppie 6 januari 1983
17 Liefde is blind 13 januari 1983
18 Stank voor dank 6 februari 1984
19 Liefdesverdriet 13 februari 1984
20 Zeer verdacht, als zodanig 20 februari 1984
21 Een lot uit de loterij 27 februari 1984

Legendarische uitspraken[bewerken]

 • Een kloddertje roze hierrrr... een kloddertje roze daarrrrrr (Tante Til)
 • Wel alle penselen in een pot vernis! (Tante Til)
 • Frederik Lieverdje! (Tante Til)
 • Ouwe zemelaar! (Oma Knots)
 • Hallo, wie spreekt mij? (Opa Knots)
 • Hè mens, wat ben je toch onhandig! (Opa Knots)
 • Ajoo altesaam! (Neef Herbert)
 • Exact! (Neef Herbert)
 • Oooh wat een leuk speledingetje! (Neef Herbert)
 • Hands up, wat is je code, makker? (Onkel X)
 • Als zodanig (Onkel X)
 • Wat is er Tilletje (Onkel X)
 • Ondertussen... in de keuken... (voice over)
 • In het salonatelier... (voice over)
 • Beneden in de winkel... (voice over)

Trivia[bewerken]

 • De roze verf-scènes waren eigenlijk een kunstgreep omdat in de beperkte opnameruimte geen vierde set kon worden gebouwd.
 • Marnix Kappers zette in 1989 zijn Neef Herbert-bril weer op voor het KRO-programma Lekker Weg.
 • In een van de eerste afleveringen is het familieverband tussen oma en Tante Til even zoek... Oma roept haar dochter maar zegt "Tante Til" tegen haar. In een latere aflevering, waarin buurvrouw Pronk oma en opa in een bejaardenhuis wil stoppen, wordt expliciet uitgelegd dat opa en oma de ouders van Tante Til zijn.

Sinterklaasfilms[bewerken]

Tante Til, gespeeld door Hetty Heyting, is tegenwoordig weer te zien in de Sinterklaas-films van Martijn van Nellestijn. In 2001 heeft ze haar roze Tante Til-jurk teruggekocht op een veiling. Naar verluidt kwam de jurk voor een fors bedrag weer in het bezit van de actrice.

Externe link[bewerken]