Zosja El Rhazi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zosja El Rhazi
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Zofia Miriam Franciska El Rhazi
Bijnaam Zosja
Geboren Amersfoort, 5 mei 1981
Land Nederland
Werk
Genre(s) Jazz en andere
Beroep Zangeres
Instrument(en) Stem
Piano
Viool
Drums
Invloed(en) Björk
Tori Amos
Radiohead
Lamb
Incubus
Portishead
Ella Fitzgerald
Zita Swoon
Label(s) Sony BMG
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Zofia Miriam Franciska (Zosja) El Rhazi (Amersfoort, 5 mei 1981) is een Nederlandse zangeres en stemdocente. Ze was deelnemer aan het eerste seizoen van de talentenjacht Idols.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Zosja was al op jonge leeftijd actief in de muziek. Ze deed onder andere mee aan een editie van het muziekproject Kinderen voor Kinderen[bron?][dode link]. Op de middelbare school volgde ze de HAVO en leerde ze het bespelen van de piano, viool en drums. Na de middelbare school volgde ze 2,5 jaar de theaterschool in Utrecht.

Idols[bewerken | brontekst bewerken]

Zosja was vanaf de eerste ronde een van de favorieten van de jury, maar kwam aanvankelijk niet verder dan de workshopronde. Hierin werd ze door het publiek als vierde van haar groep gekozen en daardoor mocht ze niet meedoen aan de liveshows.

Deelnemer Roger kon zich echter niet vinden in het hem aangeboden contract en trok zich zo terug uit het programma. Daardoor schoof Zosja door naar de derde plaats en kon ze toch deelnemen aan de liveshows. Ze eindigde op 11 januari als 10de.

Gezongen bij Idols[bewerken | brontekst bewerken]

Phileine zegt sorry[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks haar korte Idols-avontuur kreeg Zosja, onder de hoede van jurylid Henkjan Smits, toch een platencontract bij BMG aangeboden. Hiervoor nam ze de cd Phileine's Choice op; een combinatie van covers en nieuw materiaal. Het album deed tevens dienst als soundtrack voor de speelfilm Phileine zegt sorry, gebaseerd op het gelijknamige boek van Ronald Giphart.

Op 22 september 2003 verscheen haar single I'm sorry, die de 51e plaats behaalde in de Top 100. Van februari tot december dat jaar was ze zangeres bij de feestband Jamsquare.

Verdere carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Ze ging daarna jazz studeren aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze in 2008 summa cum laude afstudeerde met een 10 voor het hoofdvak Zang.

Tegenwoordig treedt ze onder andere op met haar Jazzduo Zosja, haar jazzkwartet ZZAZZ, Beatsclassics en DeJaVu JazzLoungeGroup. Ze is als hoofdvakdocente Zang verbonden aan het Artez Conservatorium.

Seizoenen:1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6
Presentatie:Tooske Breugem (1 - 2) · Reinout Oerlemans (1 - 2) · Martijn Krabbé (3 - 4) · Chantal Janzen (3) · Wendy van Dijk (4) · Lieke van Lexmond (5 - 6) · Ruben Nicolai (5 - 6)
Jury:Henkjan Smits (1 - 3) · Eric van Tijn (1 - 4) · Jerney Kaagman (1 - 4) · Edwin Jansen (1 - 2) · John Ewbank (4) · Gordon (4) · Martijn Krabbé (5 - 6) · Eva Simons (5 - 6) · Jamai Loman (5 - 6) · Ronald Molendijk (5 - 6)
Winnaars:Jamai Loman · Boris Titulaer · Raffaëla Paton · Nikki Kerkhof · Nina den Hartog · Julia van Helvoirt
Winnaars Song:"Step Right Up" · "When You Think Of Me" · "Right Here, Right Now" · "Hello World" · "Lights Go Out" · "Superhelden"
Runners-Up:Jim Bakkum · Maud Mulder · Floortje Smit · Nathalie Makoma · Kimberly Fransens · Bram Boender
Andere finalisten:Seizoen 1: Hind Laroussi · Dewi Pechler · Marieke van Ginneken · Zosja El Rhazi · Roger Peterson
Seizoen 2: Eric Bouwman · Ron Link · Robin Zijlstra · Meike Hurts · Nick Schilder · Lianne van Groen
Seizoen 3: Christon Kloosterboer
Seizoen 4: Charlene Meulenberg · Ferry Doedens