Super FX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Super FX-chip.

Super FX is een coprocessorchip gebruikt in een klein aantal spelcartridges van computerspellen voor de Nintendo's SNES. Deze op maat gemaakte RISC processor was ontworpen om de graphics te verbeteren van de games. Het kon polygonen tekenen op een frame buffer in een RAM-geheugen dat er bij hoorde. De data van deze frame buffer werd dan doorgestuurd naar de videogeheugen van de console zelf door gebruik te maken van DMA zodat het kon getoond worden op het televisiescherm.

De Super FX chip werd ontworpen door Argonaut Software. Dit bedrijf ontwikkelde samen met Nintendo ook het 3D spel Star Fox om de kracht van de chip te demonstreren. Hoewel Star Fox instaat was om honderden polygonen te genereren, is het niets in vergelijken met de miljoenen die nu mogelijk zijn.

De chip kon ook geavanceerde 2D effecten genereren zoals in het spel Super Mario World 2: Yoshi's Island. Zoals het groter maken van sprites en meerdere voorgronden en achtergronden zodat de speler een gevoel van diepte had.

De eerste versie van deze chip is geklokt op 21 MHz maar met een interne clock snelheid van maar 10,5 MHz. Later werd het ontwerp aangepast en deze had wel een interne clock snelheid van 21 MHz. Deze versie van de chip wordt de Super FX GSU-2 genoemd.

Door de hogere productiekosten van games met deze extra hardware werden deze games verkocht tegen een hogere prijs dan de normale SNES spelletjes.

Games die gebruik maakten van de Super FX[bewerken]

Games die gebruik maakten van de Super FX GSU-2[bewerken]