Sutton Hoo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sutton Hoo
Sutton Hoo
Helm gevonden in het scheepsgraf van Sutton Hoo, British Museum
Sutton Hoo (Verenigd Koninkrijk)
Sutton Hoo
Situering
Coördinaten 52° 5′ NB, 1° 20′ OL
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Sutton Hoo is de plek in het graafschap Suffolk in Engeland waar in 1939[1] twee Angelsaksische begraafplaatsen werden ontdekt uit de 6de en 7de eeuw. De begraafplaatsen bleken een schat aan voorwerpen te bevatten en zijn van groot belang voor historici die de vroege middeleeuwen in Engeland bestuderen.

Scheepsgraf[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de overledenen was begraven in een 27 meter lang schip. Hij had vele bijzondere grafgiften meegekregen, waaronder: een wapenuitrusting met onder meer een schild, harnas, helm en zwaard, verder nog sieraden en zilveren voorwerpen zoals schalen en lepels, en een harp met een tweetal bronzen ketels. Ook zijn er twee lepels uit de klassieke oudheid gevonden met de woorden 'Paulos en 'Saulos' erop. Deze lepels zouden doopgiften kunnen zijn geweest. Men vermoedt dat dit het scheepsgraf van de Angelsaksische koning Raedwald is.[2]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

In populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal van de opgraving is beschreven in de historische roman The Dig (2017) van John Preston, die in 2021 als gelijknamige film van Simon Stone (met onder meer Carey Mulligan en Ralph Fiennes) werd uitgebracht.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Sutton Hoo op Wikimedia Commons.