Suzy Q

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Suzy Q
Regie Martin Koolhoven
Producent Emjay Rechtsteiner
Scenario Frouke Fokkema
Martin Koolhoven
Muziek Fons Merkies
Montage Job ter Burg
Distributie VPRO
Première 18 mei 1999
Genre Drama
Komedie
Speelduur 85 min.
Taal Nederlands
Engels
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Suzy Q was een van de films uit de reeks telefilms uit 1999, gemaakt als gezamenlijke productie van de Nederlandse publieke omroep. De film, die gebaseerd was op jeugdherinneringen van Frouke Fokkema betekende de definitieve doorbraak voor actrice Carice van Houten en regisseur Martin Koolhoven, die later nog vaker zouden samenwerken.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich af in de jaren '60, en gaat over de puber Suzy, die deel uitmaakt van een gezin waarvan de leden het te druk hebben om zich om haar te bekommeren. Vader is werkloos, moeder is nogal zweverig, Suzy's ene broer is een somber type en haar andere broer is continu stoned.

Op slinkse wijze belandt Suzy op de hotelkamer van Mick Jagger en Marianne Faithfull, als deze in Amsterdam zijn. Daar wordt ze door haar grote idool Jagger gekust. Na afloop wil ze dit dolgraag aan iedereen vertellen, maar niemand wil haar geloven of is überhaupt geïnteresseerd in het verhaal.

Achtergrond[bewerken]

De telefilm Suzy Q was een groot succes. De film won in zowel binnen- als buitenland vele prijzen en werd hierdoor de meest bekroonde Nederlandse film van 1999, wat uitzonderlijk is voor een televisiefilm.

Door veelvuldig gebruik van bestaande muziek (van onder meer The Rolling Stones, The Turtles, Jimi Hendrix, Tee Set en Booker T & the MG's kon de film geen dvd-release krijgen. Om dezelfde reden kreeg de film ook geen bioscooprelease. Een Franse distributeur wilde de film in Parijs in de bioscoop uitbrengen, maar stuitte op dezelfde problemen. Koolhoven plaatste in 2014 de film zelf op YouTube[1]

De film werd geschreven door Frouke Fokkema en Martin Koolhoven. De titel verwijst naar het nummer Susie Q, een coverversie van het origineel van Dale Hawkins, op het Amerikaanse album 12 x 5 van The Rolling Stones.

Trivia[bewerken]

Suzy's T-shirt (en de opdruk) verandert van kleur en felheid afhankelijk van de stemming waarin ze zich bevindt.

Mick Jagger werd gespeeld door het toenmalige vriendje van Madonna. Aanvankelijk zou het neefje van Jagger de rol van zijn oom spelen, maar deze trok zich op het laatst terug, uit angst zijn oom voor het hoofd te stoten.

Acteurs[bewerken]

Externe links[bewerken]

  1. Martin Koolhoven zet debuutfilm Suzy Q op YouTube. Moviescene (19-06-2014).