Swordfish (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Swordfish
Regie Dominic Sena
Producent Joel Silver
Scenario Skip Woods
Hoofdrollen John Travolta
Hugh Jackman
Halle Berry
Don Cheadle
Sam Shepard
Muziek Christopher Young
Montage Stephen E. Rivkin
Cinematografie Paul Cameron
Première 4 juni 2001
Genre Thriller, misdaad
Speelduur 99 min.
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 102 miljoen
Opbrengst $ 147 miljoen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Swordfish (ook gekend als Password: Swordfish of Operation: Swordfish) is een actie/thrillerfilm die in 2001 uitkwam. Hij werd geregisseerd door Dominic Sena en Hugh Jackman, John Travolta, Halle Berry, Don Cheadle, en Vinnie Jones speelden er in mee.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Stanley (Hugh Jackman) is een begaafde hacker die uit zijn pension gehaald wordt door de mastermind Gabriel (John Travolta) en zijn assistente Ginger (Halle Berry). De twee willen dat hij elektronisch inbreekt in een banksysteem om het geheim van de overheid te stelen. Als hij hen helpt krijgt Stanley opnieuw de voogdij over zijn dochter. Na verloop van tijd onthult Gabriel dat ze niet zomaar misdadigers maar schurkenagenten zijn die een geheime oorlog voeren tegen terrorisme, zelfs wanneer de overheid, die hen oorspronkelijk inhuurde, een dergelijke opdracht niet meer steunt. De gestolen fondsen zouden hen onbeperkte middelen geven in deze strijd.

De morele kwesties die ter sprake komen in deze film komen nogal scherp over, vooral na 11 september. Sommige mensen beschouwen de film nochtans als diep cynisch, aangezien de vermoedelijke goede kerels gijzelen als een integraal deel van hun oplichterij gebruiken en verscheidene moorden veroorzaken.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een langdurige topless scène met Halle Berry was zeer controversieel omdat er geruchten de ronde deden dat Warner Brothers Berry $2m aanbood om de scène te doen denkende dat er zo meer mensen zouden komen kijken. Zowel Warner Brothers als Berry ontkennen de geruchten. Die scène was inderdaad niet nodig voor de plot, maar het zorgde er wel voor dat de film langer bij bleef.
  • Een Fin genaamd Axel Torvalds verschijnt in de film. Het was bedoeld als een woordspeling op de ontwerper van Linux: Linus Torvalds. In één scène moest het personage Fins spreken maar het sprak in werkelijkheid Duits
  • John Travolta reed in de film met een TVR Tuscan
  • De rente die het DEA-fortuin had vergaard was onwaarschijnlijk hoog, 23,5% (de vijftiendemachtswortel uit 9500000/400000 is 1,235)