Sylvi Listhaug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sylvi Listhaug
Sylvi Listhaug 2261 (edit).jpg
Geboren 25 december 1977
Ålesund, Noorwegen
Politieke partij Fremskrittspartiet
Beroep politica
Minister van Justitie
Aangetreden 17 januari 2018
Einde termijn 20 maart 2018
Premier Erna Solberg
Voorganger Per-Willy Amundsen
Opvolger nnb
Minister voor Immigratie en Integratie
Aangetreden 16 december 2015
Einde termijn 17 januari 2018
Premier Erna Solberg
Voorganger nw portefeuille
Opvolger toegevoegd aan justitie
Minister van Landbouw
Aangetreden 16 oktober 2013
Einde termijn 16 december 2015
Premier Erna Solberg
Voorganger Trygve Slagsvold Vedum
Opvolger Jon Georg Dale
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Sylvi Listhaug (Ålesund, 25 december 1977) is een Noors politica. Sinds oktober 2013 is zij namens Fremskrittspartiet minister in het kabinet-Solberg.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Listhaug werd geboren in Ålesund in de provincie Møre og Romsdal. Ze groeide op op een boerderij in Ørskog in de streek Sunnmøre. Listhaug volgde een pedagogische opleiding aan de Hogeschool van Volda en was na haar studie een aantal jaren werkzaam in het onderwijs en de zorg. In 2004-05 verbleef ze een jaar in Washington D.C., waar ze onder meer stage liep in het Huis van Afgevaardigden.

Haar politieke carrière begon Lyshaug in de jongerenorganisatie van Fremskrittspartiet. In 2001 werd ze reservelid voor de Storting voor haar geboorteprovincie. In 2006 werd ze lid van het dagelijks bestuur van de gemeente Oslo waar ze met name verantwoordelijk was voor ouderenzorg.

Bij de vorming van het kabinet-Solberg in 2013 kreeg zij de portefeuille Landbouw. In december 2015 werd ze de eerste minister met de nieuw gevormde portefeuille Immigratie en Integratie. Bij de verkiezingen in 2017 werd ze voor haar partij gekozen tot volwaardig lid van de Storting. Na de toetreding van Venstre in januari 2018 kreeg Listhaug de volledige portefeuille Justitie, waaraan Immigratie werd toegevoegd.

Begin maart 2018 werd haar positie als minister zeer wankel nadat zij op Facebook een zeer harde uithaal had gedaan naar Arbeiderpartiet. Die zou zich drukker maken om de rechten van terroristen dan om de veiligheid van het land.[1] Niet alleen de gehele oppositie vond dit smakeloos, ook de Kristelig Folkeparti vond haar optreden ongepast en gaf aan te overwegen een motie van wantrouwen te zullen steunen.[2] Dat leidde er uiteindelijk toe dat Listhaug op 20 maart 2018 zelf besloot af te treden.[3]