Syp Wynia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Syp Wynia
Syp wynia-1546083847.JPG
Algemene informatie
Volledige naam Sybren Wynia
Geboren Spannum, 4 februari 1953
Nationaliteit Nederlands
Beroep Journalist, Columnist en Opiniemaker
Bekend van Elsevier, Buitenhof en WNL

Syp Wynia (Spannum, 4 februari 1953) is een Nederlandse journalist en columnist. Hij is een broer van voormalig GroenLinks-wethouder in Nijmegen Jan Wijnia. Van augustus 1997 tot december 2018 was hij redacteur en columnist van het Nederlandse opinieweekblad Elsevier. Op 20 december 2018 maakte hij op zijn website bekend zijn eigen bedrijf te beginnen als publicist, adviseur en spreker en ontslag te hebben genomen bij Elsevier Weekblad.

Voor Elsevier en de bijbehorende website schreef Wynia columns, commentaren en analyses over onderwerpen uit de politiek, de economie en de maatschappij in het algemeen, vaak in een internationale context.

Levensloop[bewerken]

Syp is geboren in het Friese Spannum en groeide op op een melkveebedrijf te Oudega (gem. Smallingerland). In de jaren zeventig van de twintigste eeuw begon hij zijn carrière als freelancejournalist. Daarnaast organiseerde hij diverse culturele evenementen. In de periode 1980 - 1988 was Wynia in dienst bij het Nieuwsblad van het Noorden, waarvan een deel als chef kunstredactie. Van 1988 tot 1997 werkte hij bij het Nederlandse dagblad Het Parool, aanvankelijk als chef politiek vanuit Den Haag. Daarna was hij zes jaar correspondent voor Het Parool in de Belgische hoofdstad Brussel. Van begin 2010 tot en met medio 2011 verzorgde hij columns voor het televisieprogramma Buitenhof en sinds de zomer van 2013 is hij vaste gast in het tv-ontbijtprogramma van omroep WNL. Sinds begin 2018 is hij roulerend 'Opiniemaker' in het gelijknamige zaterdagse radioprogramma op NPO 1.

Boek[bewerken]

In 2006 verscheen het boek Zoetzuur, zesenzestig columns uit het land van Balkenende en Bos, een selectie van columns van de hand van Wynia. In april 2014 verscheen het boek 'Vervlogen Visioenen', een bundeling van 64 columns en artikelen over de Europese eenwording die Wynia de voorgaande 15 jaar voor Elsevier schreef. In oktober 2014 volgde 'Achter de Dijken - kleine geschiedenis van het moderne Nederland', een bundeling van Wynia's essays voor Elsevier.

Externe links[bewerken]