T-Mobile

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over een van de divisies van het Deutsche Telekom-concern. Voor de wielerploeg, zie Team Columbia.
T-Mobile Nederland
T-Mobile
Eigendom 100% dochter van T-Mobile Global Holding GmbH (Deutsche Telekom AG)
Oprichting 1999
Hoofdkantoor Bonn, Duitsland
Den Haag, Nederland
Werknemers Wereldwijd: 228.000
Nederland: 1775
Producten Mobiele telefonie
Omzet Wereldwijd: € 62.7 miljard (2006)
Nederland: € 1,1 miljard
Website http://www.T-Mobile.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

T-Mobile is de mobiele telefonie-tak en daarmee een van de drie divisies van het Duitse Deutsche Telekom-concern. Het hoofdkantoor van T-Mobile bevindt zich in Bonn. De mobieletelefoonactiviteiten van Deutsche Telekom werden gestart in 1992; in 1999 werden alle draadloze activiteiten van Deutsche Telekom samengevoegd in T-Mobile International.

Het bedrijf kreeg een groot aandeel van de Nederlandse markt in handen na de overname van telecomaanbieder Ben.

Geschiedenis[bewerken]

In de zomer van 2007 gaf Deutsche Telekom/T-Mobile een persbericht uit dat het de intentie had om Orange Nederland over te nemen. Dit werd eind september 2007 definitief goedgekeurd door de NMA. De nieuwe combinatie ging bestaan uit 4,8 miljoen klanten en werd daarmee de tweede provider van Nederland. In omzet en winst was Vodafone dan nog groter dan de nieuwe combinatie. Het merk Orange verdween in 2008 van de markt; de mobiele divisie werd geïntegreerd in T-Mobile.

In oktober 2015 werd bekend dat Deutsche Telekom T-Mobile in Nederland wil verkopen. [1] Dit onderdeel behaalde in 2015 een omzet van 1,55 miljard euro en een EBITDA van 630 miljoen euro.[1] Het aandeel van Nederland in de totale omzet van Deutsche Telekom was 2,5%. Medio december 2015 werd de verkoop uitgesteld omdat niemand bereid was de gewenste 3 miljard euro te betalen.[2]

Kritiek[bewerken]

T-Mobile gebruikt deep packet inspection op het UMTS-netwerk in Duitsland.[3]

Netwerkproblemen[bewerken]

In mei 2010 gaf T-Mobile toe met ernstige capaciteitsproblemen te kampen hebben op haar netwerk.[4] De problemen ontstonden door de grote groei van smartphones. Het netwerk kon de enorme groei in de vraag naar data niet meer aan. Op verschillende locaties in Nederland ontstond filevorming waardoor het gebruik van tele- en datadiensten beperkt of niet mogelijk was. T-Mobile heeft aangegeven gedupeerde klanten te willen compenseren.[5] De consumentenbond was echter niet tevreden met deze compensatie.[6] De Stichting meldpunt collectief onrecht begon een collectieve actie tegen T-Mobile om een hogere compensatie mogelijk te maken.[7] Hoewel T-Mobile in eerste instantie aangaf de problemen in drie weken opgelost te hebben, in Juni 2010, gaf het later toe dat de problemen niet op korte termijn opgelost kunnen worden.[8] T-Mobile heeft beloofd voor het einde van het jaar de capaciteit van het netwerk flink uit te breiden.

Op 16 juni 2010 maakte T-Mobile bekend dat de meeste problemen opgelost zijn op haar netwerk. De capaciteit is volgens het bedrijf flink uitgebreid.[9] Hoewel T-Mobile zegt dat de problemen zijn opgelost, klagen veel T-Mobile-klanten nog steeds over problemen met de telecommunicatiediensten.[10] T-Mobile heeft toegezegd ook deze problemen op te lossen.

Op 28 maart 2011 hadden de klanten van T-Mobile opnieuw last van een storing. Die dag hadden BNN en VARA net de grote actie De Gekste Dag georganiseerd. Door de storing konden de mensen die gebruik maakten van T-Mobile, niet meer mobiel sms'en en bellen. Toen de storing opgelost was, meldde T-Mobile aan het belpanel van De Gekste Dag, dat zij 30.000 euro doneerde aan het goede doel.

Tegenwoordig heeft in Nederland T-Mobile het snelste mobiele datanetwerk omdat zij alle antenne's hebben aangesloten op glasvezel, waar KPN en Vodafone nog gebruik maken van Point-to-Point verbindingen.

Youp van 't Hek[bewerken]

Cabaretier Youp van 't Hek uitte via Twitter en een column in de NRC op 23 oktober 2010[11] zijn ongenoegen over de klantenservice van T-Mobile. Vervolgens kwam hij op 25 oktober 2010 in het programma Pauw & Witteman. Na maandenlang aan het lijntje te zijn gehouden, werden de problemen razendsnel opgelost toen Van 't Hek een simpele tweet op Twitter plaatste. Dit maakte Van 't Hek pas echt boos. Van ’t Hek heeft bekendgemaakt een website of e-mailadres te starten waar mensen hun slechte ervaringen met helpdesks van grote bedrijven kwijt kunnen. T-Mobile liep direct meetbare reputatieschade op, waarbij ook werd verwezen naar de geschiedenis van het merk Buckler.[12]

Wielerploeg[bewerken]

T-Mobile sponsorde tot 2007 de Duitse wielerploeg T-Mobile Team, dat in de jaren negentig als Team Telekom uitgroeide tot één van de meest succesvolle wielerploegen. Geplaagd door dopingzaken besloot hoofdsponsor Deutsche Telekom na het seizoen 2007 de samenwerking te verbreken. Teammanager Bob Stapleton behield de licentie en ging verder met de ploeg onder de naam Team High Road. Sinds medio 2008 is Columbia Sportswear de eerste titelsponsor van de ploeg en in juli 2009 kwam HTC daar bij waarna de ploeg bekend werd als Team HTC-Columbia.

Externe link[bewerken]