Tactisch kernwapen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerikaanse geleerden bestuderen een dummy van een W48 155-millimeter nucleaire kernkop, een klein tactisch kernwapen.

Een tactisch kernwapen is een kernwapen dat als doel heeft om op het slagveld nabijgelegen militaire doelen uit te schakelen. Dit in tegenstelling tot een strategisch kernwapen, dat bedoeld is om een strategisch doel te vernietigen. Tactische kernwapens zijn daarom niet bedoeld voor een totale nucleaire oorlog, maar voor een beperkte oorlog. Ook het gebruik van een tactisch kernwapen heeft het nadeel dat het getroffen gebied besmet wordt door fall-out.

Typen tactische kernwapens[bewerken | brontekst bewerken]

Tactische kernwapens kunnen gebruikt worden in een aantal wapensystemen, naast de conventionele (bommen, raketten), zijn ze ook inzetbaar in artillerie, landmijnen, dieptebommen, torpedo's en anti-vliegtuigraketten.

Kleine draagbare of door vrachtwagen vervoerde tactische kernwapens als de SADM zijn wel ontwikkeld. Maar het militaire nut van zulke wapensystemen is erg beperkt. Dit is omdat de explosieve kracht van het kernwapen erg wordt beperkt door de grootte van het wapen. De doelen die mogelijk wel zullen worden getarget zouden bottlenecks zijn in logistieke routes zoals tunnels, bergpassen en bruggen

De explosieve kracht van een tactisch kernwapen ligt over het algemeen tussen tonnen en tientallen kilotonnen TNT. Dit is weinig in vergelijking met een modern strategisch kernwapen, maar nog steeds vergelijkbaar met de bommen die op Hiroshima en Nagasaki zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Een beroemd wapen was het nucleaire kanon dat getest werd in Upshot-Knothole Grable in 1953.

De ontwikkeling van tactische kernwapens is wel onderhevig aan kritiek. Ten eerste omdat een beperkte nucleaire oorlog kan uitlopen tot een totale nucleaire oorlog als een conflict tussen twee kernmachten escaleert. Daarnaast is een tactisch kernwapen een gewild object voor terroristen. Vooral vanwege het feit dat deze wapens redelijk draagbaar zijn kunnen ze relatief makkelijk gestolen worden.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebruik van een tactisch kernwapen zou als doel hebben om:

  • een groot aantal troepen op de grond uit te schakelen,
  • een bunker of diepe grot uit te schakelen,
  • een sterk verdedigde en/of verre basis uit te schakelen die niet door conventionele wapens zou kunnen worden bereikt,
  • een grote groep schepen uit te schakelen,
  • een grote groep amfibievoertuigen uit te schakelen,
  • een logistiek konvooi uit te schakelen,
  • een grote groep vliegtuigen uit te schakelen.