Tako-tsubocardiomyopathie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Het hart met de cardiomyopatie in vergelijking met de normale situatie.

Het Tako-tsubo-syndroom of stresscardiomyopathie is een niet-ischemische vorm van cardiomyopathie waarbij er een plotselinge (tijdelijke) verzwakking van de hartspier optreedt; het linkerventrikel trekt maar gedeeltelijk samen. Het is een extreem gevolg van stress veroorzaakt door een plotselinge heftige emotie, zoals de dood van een naaste of sterke angst. Een stressreactie van het lichaam op bijvoorbeeld een operatie kan ook oorzaak zijn. Onmiddellijk hartfalen kan het gevolg zijn, of er kunnen zich ernstige hartritmestoornissen voordoen. Meestal weet het hart zich binnen enkele weken te herstellen.[1] Het syndroom wordt in de Engelstalige medisch-wetenschappelijke literatuur ook wel transient apical ballooning of broken heart syndrome genoemd.

Verschijnselen[bewerken]

Patiënten presenteren zich bij de arts met acute angina pectoris (68%) of klachten van dyspneu (tekort aan adem) (18%). Cardiogene shock (4%) en ventrikelfibrilleren (1,5%) komt ook voor. Op het ECG ziet men dan typische kenmerken van infarct of ischemie, ST-elevatie 80%, T-topafwijkingen (mn V2-V6) 64 % en verlegde QT-tijd 32%. Bij de meeste patiënten is er sprake van verhoogde hartenzymen. Echocardiografisch is er sprake van apicale wandbewegingsstoornissen. Coronairangiografie toont geen significante stenoses en de linker ventrikel-angio uitgebreide apicale akinesie en hyperkinesie van de basale wanddelen, maar variaties bestaan. Ruim 90% van de patiënten is een postmenopauzale vrouw.

Emotionele trigger[bewerken]

Vaak is er een emotionele trigger die in eerste instantie aangezien wordt voor een normale stressreactie of hyperventilatie en wordt de eigenlijke oorzaak niet herkend. De linker ventrikel-disfunctie is niet blijvend, volledige verbetering wordt gezien in dagen tot weken. De etiologie is nog onduidelijk. Er lijkt sprake te zijn van een catecholamine-gerelateerde cardiotoxiciteit. Soortgelijke linker ventrikel-disfunctie wordt gezien bij catecholamine-producerende tumoren (adrenaal: feochromocytomen, extra adrenaal: paragangliomen). Andere theorieën zijn multivessel vasospasme, microvasculaire ischemie, tijdelijke LV outflow tract obstructie en myocarditis.

De naamgeving[bewerken]

Tako-tsubo's in een Japanse haven

Een tako-tsubo is een ouderwetse Japanse keramieken pot met een brede ronde bodem en een smalle hals, gebruikt om inktvissen te vangen. Het syndroom werd het eerst in Japan herkend, en het echografische beeld van de linkerhartkamer doet denken aan de 'opgeblazen' vorm van zo'n pot. Stresscardiomyopathie werd later ook elders gezien, in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde werd het in 2009 vertaald als "viskruikinfarct".[2]