Tally-ho

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De uitroep tally-ho is in Engelstalige landen een wijdverspreide uitroep, afkomstig uit de vossenjacht en andere vormen van jacht. Het werd geroepen als een jager een vos heeft gezien.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Tally-ho dateert uit ongeveer 1772, en komt waarschijnlijk van het Franse taïaut, een uitroep gebruikt om de honden op te hitsen bij het jagen op herten.

Tally-ho wordt ook gebruikt op het platteland in Noord-India, om honden te alarmeren. Dit wordt in India uitgesproken als lio-ho. Waarschijnlijk is dit woord hier geïntroduceerd door Britse kolonisten.

Modern gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Luchtmacht[bewerken | brontekst bewerken]

Deze uitdrukking werd vaak gebruikt in de Tweede Wereldoorlog door Engels sprekende piloten om te zeggen dat ze een vijandelijk vliegtuig hadden gezien. Tegenwoordig wordt het nog wel zo gebruikt, maar dan wordt het vaak afgekort tot "Tally."

Tally-ho was het eskadronmotto van het eskadron nummer 609 van de Royal Air Force (de luchtmacht van Engeland), een beroemd geworden eskadron uit de Tweede Wereldoorlog.

Luchtvaart[bewerken | brontekst bewerken]

De uitroep wordt ook gebruikt door piloten in commerciële vluchten, als antwoord op de luchtverkeersleider. Het wordt net als in de Tweede Wereldoorlog afgekort, bijvoorbeeld als de luchtverkeersleider waarschuwt dat er ergens een vliegtuig al aan het landen is, antwoordt de piloot als hij deze gezien heeft "Tally". Dit is echter niet helemaal correct, en staat dus ook niet in de FAA Pilot-Controller Glossary. Het komt ook doordat dit gebruik afkomstig is uit de luchtmacht in de Tweede Wereldoorlog. Deze piloten gebruikten deze frasering alleen bij vliegtuigen die ze van plan waren te vernietigen.

Merken[bewerken | brontekst bewerken]

Tally-Ho is ook een merk van vloeipapier, te koop in Australië.

Tally-Ho is ook een merk van speelkaarten.

Tally-Ho is ook een keten van kledingwinkels met 6 vestigingen in Nederland (in 2021).

NASA[bewerken | brontekst bewerken]

Tally-ho is ook een term die astronauten van de NASA gebruiken in radiocontact als ze andere ruimteschepen, ruimtestations, en ongeïdentificeerde objecten zien.