Tanja Hüberli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tanja Hüberli
Hüberli tijdens de WK in Wenen (2017)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Tanja Hüberli
Geboortedatum 27 augustus 1992
Geboorteplaats Reichenburg
Nationaliteit Vlag van Zwitserland Zwitserland
Lengte 190 cm
Sportieve informatie
Discipline beachvolleybal, volleybal
Olympische Spelen 2020
Portaal  Portaalicoon   Sport

Tanja Hüberli (Reichenburg, 27 augustus 1992) is een Zwitserse volleyballer en beachvolleyballer. Ze won in de laatste discipline eenmaal een gouden en driemaal een zilveren medaille bij de Europese kampioenschappen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Tot en met 2015[bewerken | brontekst bewerken]

Hüberli begon met volleybal bij VBC March en speelde vervolgens als middenaanvaller bij VBC Pfäffikon in de derde divisie. Van 2008 tot 2010 was ze actief voor TSV Jona in de eerste divisie en in dezelfde periode kwam ze uit voor het nationale team onder 19. In het seizoen 2010/2011 speelde ze in de zaal voor VBC Voléro Zürich. In 2010 werd ze in het beachvolleybal daarnaast tweede bij de Zwitserse kampioenschappen onder 21 en met Ines Egger negende bij de wereldkampioenschappen onder 19 in Porto. In 2012 debuteerde ze met Marlen Brunner in Gstaad in de FIVB World Tour. Datzelfde jaar nam ze met Fabienne Geiger deel aan de Europese kampioenschappen onder 23 in Assen waar het duo als negende eindigde.

Van 2013 tot en met 2015 vormde Hüberli een team met Tanja Goricanec. Het eerste seizoen deed het tweetal mee aan tien reguliere toernooien in de World Tour met als beste resultaat een vijfde plaats in Moskou. Bij de WK in Stare Jabłonki kwamen ze niet verder dan groepsfase en bij de EK in Klagenfurt verloren Goricanec en Hüberli in de tussenronde van de Tsjechische Kristýna Kolocová en Markéta Sluková. Verder was het duo actief op verschillende toernooien in de nationale beachvolleybalcompetitie. Met Sarah Leemann werd Hüberli daarnaast negende bij de WK onder 23 in Mysłowice. In 2014 namen Goricanec en Hüberli deel aan twaalf FIVB-toernooien, waarbij ze zesmaal als negende eindigden (Fuzhou, Stavanger, Gstaad, Den Haag, Stare Jabłonki en São Paulo). Bij de EK in Cagliari won het tweetal de zilveren medaille achter de Nederlandse Madelein Meppelink en Marleen van Iersel. Het seizoen daarop kwamen ze bij acht reguliere wedstrijden in de World Tour niet verder dan een negende plaats in Luzern. Bij de WK in Nederland bereikten Goricanec en Hüberli de zestiende finale die verloren werd van het Braziliaanse duo Maria Antonelli en Juliana Felisberta da Silva. Bij de EK in Klagenfurt eindigden ze als vijfde nadat ze in de kwartfinale werden uitgeschakeld door de Slowaakse Natália Dubovcová en Dominika Nestarcová.

2016 tot en met 2019[bewerken | brontekst bewerken]

Hüberli in actie tijdens de WK in Hamburg (2019)

Sinds 2016 vormt Hüberli een duo met Nina Betschart. Tijdens hun eerste seizoen samen namen ze deel aan elf toernooien in de World Tour. Het duo behaalde twee vijfde plaatsen (Olsztyn en Poreč) en een derde plaats (Klagenfurt). Bij de EK in Biel/Bienne verloren Betschart en Hüberli de achtste finale van het Duitse tweetal Laura Ludwig en Kira Walkenhorst. Het jaar daarop speelden ze zeven reguliere World Tour-wedstrijden met een derde plaats in Poreč als beste resultaat. Bij de wereldkampioenschappen in Wenen bereikte het duo de achtste finale; deze werd verloren van de Canadese Melissa Humana-Paredes en Sarah Pavan. Bij de EK in Jūrmala kwamen Betschart en Hüberli tegen het Tsjechische duo Kolocová en Michala Kvapilová eveneens niet verder dan de achtste finale. Na afloop eindigden ze als vijfde bij de World Tour Finals in Hamburg.

In het seizoen 2018 namen Betschart en Hüberli deel aan tien FIVB-toernooien. Ze behaalden twee derde (Den Haag en Moskou) en twee negende plaatsen (Ostrava en Gstaad). Daarnaast wonnen ze in Nederland de zilveren medaille bij de EK achter de Nederlandse Sanne Keizer en Meppelink. Het daaropvolgende seizoen speelde het duo opnieuw tien reguliere World Tour-wedstrijden, waarbij ze zevenmaal in de toptien eindigden. In Gstaad werden ze vierde, in Las Vegas en Wenen vijfde en in Yangzhou, Den Haag, Xiamen en Warschau negende. Bij de WK in Hamburg behaalden Betschart en Hüberli de vierde plaats nadat ze de wedstrijd om het brons van het Australische tweetal Mariafe Artacho del Solar en Taliqua Clancy hadden verloren. Bij de EK in Moskou werden ze in de tussenronde uitgeschakeld door het Oostenrijkse duo Lena Plesiutschnig en Katharina Schützenhöfer. Ze sloten het seizoen af met een negende plaats bij de Finals in Rome.

2020 tot heden[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 wonnen Hüberli en Betschart het FIVB-toernooi in Baden en eindigden ze als negende bij de EK in Jūrmala nadat ze in de achtse finale werden uitschakeld door het Duitse duo Kim Behrens en Cinja Tillmann. Het jaar daarop behaalden ze bij zeven toernooien in de World Tour enkel toptienklasseringen met een tweede plaats in Sotsji als beste resultaat. Bij de Olympische Spelen in Tokio verloren ze in de achtste finale van hun landgenoten Joana Heidrich en Anouk Vergé-Dépré. Twee weken later wonnen Hüberli en Betschart in Wenen de Europese titel ten koste van de Nederlanders Katja Stam en Raïsa Schoon. Ze sloten het seizoen af met een zevende plaats bij de Finals in Cagliari. In 2022 namen ze deel aan zeven toernooien in de Beach Pro Tour – de opvolger van de World Tour. Ze behaalden daarbij onder meer een tweede plaats (Hamburg), twee derde plaatsen (Doha en Ostrava) en een vijfde plaats (Parijs). Bij de WK in Rome werden ze in de achtste finale uitgeschakeld door het Amerikaanse duo Kelley Kolinske en Sara Hughes. In München eindigden Betschart en Hüberli als tweede bij de EK nadat de finale verloren werd van Letse tweetal Tina Graudina en Anastasija Kravčenoka.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

Kampioenschappen
  • 2014: Zilver EK
  • 2017: 9e WK
  • 2018: Zilver EK
  • 2019: 4e WK
  • 2021: 9e OS
  • 2021: Goud EK
  • 2022: 9e WK
  • 2022: Zilver EK
FIVB World Tour
  • 2016: Brons Klagenfurt Major
  • 2017: Brons 5* Poreč
  • 2018: Brons 4* Den Haag
  • 2018: Brons 4* Moskou
  • 2020: Goud 1* Baden
  • 2021: Zilver 4* Sotsji
Beach Pro Tour
  • 2022: Brons Doha Challenge
  • 2022: Brons Elite16 Ostrava
  • 2022: Zilver Elite16 Hamburg

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Profiel op FIVB.org
  • (en) Profiel op bvbinfo.com