Tankvliegtuig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Zandcee (overleg | bijdragen) op 11 jan 2020 om 12:02. (Naslagwerk toegevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Een KC-135 tankvliegtuig tankt een F-16C bij.
Een helikopter krijgt brandstof van een C-130 Hercules.
Vickers VC-10 met twee flexibele koppelingen uit de vleugels.

Een tankvliegtuig is een vliegtuig waarmee andere vliegtuigen in de lucht kunnen worden bijgetankt, waardoor deze minder starts en landingen hoeven te maken. Hierdoor vermindert de geluidsoverlast voor omwonenden van de vliegbasis en kunnen de vliegtuigen operationeel efficiënter worden ingezet.

Systemen

Er zijn twee methoden om de brandstof over te tanken:

  • met een vaste koppeling (flying boom). Deze tankbuis is meestal aan de onder- en achteraan van de romp geplaatst. Het wordt met behulp van een soort joystick in de juiste positie gemanoeuvreerd. De bediener houdt via 3D-monitoren zicht op het toestel dat de brandstof ontvangt.
  • bij een flexibele koppeling (hose and drogue) hangt de flexibele tankbuis van de vleugels naar achteren. Aan het einde is een trechtervormige mand, en het bij te tanken vliegtuig vliegt hier naar toe. De diameter van de slang is kleiner en het tanken gaat trager dan bij de flying boom, maar doordat de vliegtuigen kleiner zijn waarop dit systeem wordt toegepast is niet problematisch. Helikopters kunnen op deze wijze ook worden bijgetankt.

Bekende tankvliegtuigen

Zie ook

Naslagwerk