Tatjana Pavlovna Ehrenfest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tatjana Pavlovna Ehrenfest

Tatjana Pavlovna Ehrenfest, later van Aardenne-Ehrenfest, (Wenen, 28 oktober 1905Dordrecht, 29 november 1984) was een Nederlands wiskundige.

Tatjana Ehrenfest werd geboren in Wenen als oudste dochter van Paul Ehrenfest en Tatiana Afanassjewa. Ze bracht haar vroege jeugd vanaf 1907 door in St Petersburg. In 1912 verhuisden ze naar Leiden waar haar vader H.A. Lorentz opvolgde als hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Tot 1917 werd ze thuis opgeleid, daarna volgde ze lessen aan het Stedelijk Gymnasium Leiden, waar ze in 1922 haar eindexamen behaalde. Ze studeerde daarna wis- en natuurkunde in Leiden. In 1928 ging ze naar Göttingen waar ze college liep bij Harald Bohr en Max Born en assistente was bij Born. Op 8 december 1931 promoveerde ze in Leiden bij Willem van der Woude.

Onder de naam Tanja van Aardenne-Ehrenfest staat ze bekend om haar bijdragen aan het discrepantietheorema[1] van J.G. van der Corput en het BEST-theorema over de Eulergraaf in de grafentheorie.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

In 1932 trouwde ze in Leiden met Gijsbert Willem van Aardenne (1894-1983), directeur van de Koninklijke Fabrieken Penn & Bauduin en verzamelaar van wandtapijten.[2][3] Haar zuster Anna Galinka Ehrenfest werd, onder het pseudoniem El Pintor een in Nederland bekende ontwerper van kinderboeken en kinderspelen.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Onder meer